Pradėtas ikiteisminis tyrimas, įtariamasis uždarytas į areštinę, praneša LTV „Šiandien“.

Dvejų–trejų metų lūšies patelė miške netoli Anykščių įkliuvusi į brakonierių paspęstą kilpą mirtinai nusikamavo.


Šiuo metu vyksta lūšių ruja. Buvo galima tikėtis, kad lūšis būtų atsivedusi jauniklių ir tuo būtų pagausinusi lūšių išteklių“, – sako Anykščių aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Arnoldas Kazakevičius.

Su įkalčiais įkliuvę du vyriškiai, nepatvirtintais duomenimis, žvėrį norėjo parduoti asmeniui, užsiimančiam kailių verslu.

Vienam brakonieriui jau pareikšti įtarimai dėl neteisėtos medžioklės ir žiauraus elgesio su gyvūnais. Jis uždarytas į areštinę.

Lietuvoje bet kokia medžioklė kilpomis uždrausta, tačiau, pasak aplinkosaugininkų, kilpininkų daugėja.

„Yra dalis brakonierių, kurie medžioja su ginklais, tačiai yra dalis, kurie neišgali turėti medžioklinių ginklų. Tai dažniausiai yra kaimų gyventojai, kurie užsiima tokiu brakonieriavimu“, – teigia A. Kazakevičius.

Į Raudonąją knygą įrašytų žvėrių medžioklė nuo 1979-ųjų uždrausta. Manoma, jog Lietuvoje gyvena apie šimtas lūšių. Anykščių miškuose jų skaičiuojama iki dešimties. Šiuo metu atliekama tikslesnė vilkų ir lūšių apskaita.

„Medžiotojų organizacijos baimindamosi, kad gali būti uždraustos medžioklės su varovais, ne visada apskaito, ne visada parodo, kiek tų lūšių gyvena.

Kokrečiai šiuo atveju tos medžioklės organizacijos medžiojamoje teritorijoje sako, jog žinojo, kad gyvena lūšių šeimyna, bet apskaitoje nerodė“, – sako Anykščių urėdas Sigitas Kinderis.

Per pastaruosius kelis dešimtmečius tai trečias kartas, kai Anykščių ir aplinkiniusoe rajonuose nuo brakonierių rankos krito lūšis.

Už neteisėtą lūšies sumedžiojimą šiuo atveju žala gamtai skaičiuojama per 15 tūkst. litų. Numatytas ir laisvės atėmimas iki 8 metų. Sumedžiota lūšis bus perduota T. Ivanausko gamtos muziejui Kaune.