Šventė visiems gyvūnams

„Pradėjus planuoti gyvūnų dienos šventę, turėjome tikslą, padaryti ją stipresnę kiekybiniu ir kokybiniu požiūriu, pažymint visų gyvūnų rūšių šventę, o ne vien akcentuojant į šunelius, kaip buvo iki šiol“ – teigia renginio organizatorė, Kauno senamiesčio draugijos vadovė, Aistė Grybauskienė.

„Džiugu, kad šiai mano idėjai pritarė Lietuvos zoologijos sodas. Nėra galimybių į senamiesčio erdves atvežti egzotinių gyvūnų, bet radome sprendimą, kaip padaryti šventę dvejose erdvėse, suteikiant galimybę dalyviams pasigrožėti įvairiais gyvūnais: nuo didžiųjų žirafų iki smulkiųjų roplių. Ši bendradarbiavimo koalicija turi didelį potencialą renginio tradicijų vystymui Kaune, nes Lietuvos zoologijos sodas – stipriausia gyvūnais besirūpinanti įstaiga, o Kauno senamiesčio draugija – senamiesčio puoselėjimu ir vystymu. Tikiuosi pirmieji mūsų partnerystės žingsniai, jau šiemet renginyje bus akivaizdūs“ – renginio dalyvių įvairove ir gausa džiaugėsi Aistė Grybauskienė.

Renginio pagrindinis akcentas – iškilminga gyvūnų ir jų šeimininkų eisena

Spalio 4 – tosios renginys prasidės 10.30 val. Šv. Jurgio kankinio bažnyčioje prie Kauno pilies, kurioje bus aukojamos Šv. Mišios už veterinarijos tarnybų ir gyvūnų globos organizacijų darbuotojus, savanorius bei visus gyvūnų mylėtojus. Po Šv. Mišių, prie bažnyčios vyks gyvūnų palaiminimas ir užtarimo malda. Vėliau gyvūnų mylėtojai ir jų augintiniai dalyvaus eisenoje aplink Kauno pilį. Niekur kitur, tik šioje eisenoje bus galimybė išvysti Kauno miesto žymius, garbius ir garsius sportininkus, menininkus, akademinės bendruomenės ir pramogų pasaulio žmones bei miesto valdžią, dvasininkus su savo augintiniais. Eisenoje dalyvaus Lietuvos Zoologijos sodo komanda su egzotiškaisiais savo augintiniais, Valstybės sienos apsaugos tarnybos kinologai, Kauno VPK kinologai bei medžiotojų atstovai su augintiniais.

„Labai kviečiame atvykti ir prisijungti į eiseną visus gyvūnų klubus, veterinarines tarnybas, globos organizacijas, gyvūnų bendruomenes ir kiekvieną Kaunietį su savo augintiniais“ – norinčius prisidėti prie renginio kvietė organizatorė.

Žadama, jog renginio metu aktyviausi dalyviai bus apdovanoti už išraiškingumą dalyvaujant eisenoje, eisenos dalyvių gausą, originaliausią savo klubo ar bendruomenės pristatymą, nuopelnus gyvūnų globos labui. Organizatoriai žada ir daug kitų nominacijų, kurios suteiks džiaugsmo gyvūnams ir jų šeimininkams.

Šventinė programa prie Kauno pilies

Nuo 12 val. šventė persikels prie Kauno pilies. Pasirodymus dovanos Kauno rajono Dziudo ir jojimo sporto mokykla ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos kinologai. Parodomąsias programas pristatys gyvūnų globos organizacija „LESĖ“, šunų kinkinių sporto klubas „FLUIDUS“ bei šunų dresūros mokykla „REKSAS“. Taip pat laukia dirbinių iš samojedų vilnos mados pristatymas. Susirinkusieji išvys berno zenenhundus, špicus, samojedus, vokiečių dogus, vakarų Škotijos baltuosius terjerus, taksų veislės atstovus, britų aviganius, laikas, Lietuvos skalikus, haskius ir kitų šunų veislių atstovus.

Renginio metu profesionalai konsultuos apie gyvūnų auginimą, priežiūrą ir dresūrą. Vyks pasaulinius titulus pelniusių šunų pristatymai ir apdovanojimai. LSMU VASA pristatys „Būsimo šeimininko akademiją“. Vyks anatomijos pamokėlės, bus pasakojama kaip teisingai pasirinkti augintinį, kokia priežiūra jam reikalinga. Šventinę nuotaiką kurs Viduramžių šokiai su autentiškais 16 a. kostiumais, Gruodžio koncervatorijas dziazo ir vokalo studijos Raimondos Navickienės auklėtiniai bei LSMU VA tautinių šokių kolektyvas „Džigūnas“, vadovaujamas Vilmos Urbonaitės. Ši nekomercinė šventė skirta visai šeimai.

Šventė tęsis Lietuvos zoologijos sode

Nuo 13 val. šventė persikels į Lietuvos zoologijos sodo teritoriją. Čia renginio dalyviai galės sužinoti ne tik apie naminių, tačiau ir apie egzotinių gyvūnų laikymą ir jų gyvensenos ypatybes. Zoologijos sode Kaune iki pat vakaro vyks tokių gyvūnų kaip žirafų, zebrų, tigrų ir liūtų pristatymai, specialistai ves užsiėmimus apie naminių ir egzotinių gyvūnų laikymo panašumus ir jų gerovės užtikrinimą. Renginio metu pramogų netrūks visiems lankytojams – dalyvaus Kauno miesto šokio studijos ir kolektyvai, Kauno miesto darželiai ir mokyklos su specialia programa vaikams ir jų tėveliams. Smalsiausių dalyvių lauks paskaitų palapinė, kurioje bus ne tik pasakojama apie egzotiškus gyvūnus, tačiau vaišinama arbata, vyks žaidimai, viktorinos ir kitos pramogos. Dosniausieji galės sudalyvauti LSMUL Kauno klinikų Kraujo Centro kraujo donorystės akcijoje tema „Aš ir tu – mes vieno kraujo“, taip prisidėdami ne tik prie gyvūnų, tačiau ir žmonių gerovės. Pasaulinės gyvūnijos dienos renginio iškilmes linksmai užbaigs Pasaulinės gyvūnijos dienos proga nemokamai koncertuoti sutikusi nuotaikinga grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, o viso renginio metu skambės DJ Mr. Propper muzikos ritmai.

Lietuvos zoologijos sode spalio 4 – toji kasmet sutinkama minint Pasaulinę gyvūnijos dieną. Kiekvienais metais zoologijos sodo specialistai stengiasi pasirinkti visuomenei aktualias temas ir kviečia savo lankytojus iš arčiau susipažinti su nykstančiomis rūšimis, egzotiškų gyvūnų priežiūra bei gyvūnų gerove.

Zoologijos sode šiais metais vyksiančio spalio 4 – osios dienos renginio programų organizatorė Neringa Kirijenkaitė džiaugėsi, kad gyvūnams skirti renginiai kasmet sulaukia vis daugiau žmonių dėmesio – „kasmet zoologijos sode organizuojame begalę renginių, skirtų įvairioms temoms apie gyvūnus, todėl labai džiaugiamės, kad gyvūnams skirti renginiai yra mėgstami ir kauniečiai vis dažniau renkasi apsilankymą gamtoje, zoologijos sode, o ne kino teatre ar pramogų parke.“

Šiais metais renginiui keliantis ir į Kauno senamiesčio erdves, zoologijos sodo atstovė tikisi, kad Pasaulinės gyvūnijos dienos renginiai taps tradicija, ir kasmet vis daugiau gyvūnų šeimininkų išeis į Kauno miesto gatves drauge su savo augintinais.

Senamiesčio kavinės priims ir gyvūnus

Kauno senamiestyje pastebima vis daugiau žmonių su augintiniais, kurie kartu mielai leidžia laiką senamiesčio kavinėse ar vykstančiuose renginiuose. Pasak renginio organizatorės, Kauno senamiesčio draugijos vadovės Aistės Grybauskienės, žmonių įpročiai keičiasi, o laisvalaikis planuojamas taip, kad į vykstančius renginius drauge galėtų vykti ir augintiniai. Šiemet, spalio 4-tą dieną, senamiesčio kavinės priims ir gyvūnus. A. Grybauskienė primena, jog renginyje būtina laikytis „Gyvūnų laikymo Kauno mieste taisyklių“ ir viešose vietose vedžioti sveikus gyvūnus, kurie nekeltų grėsmės aplinkiniams, nepamiršti sanitarinių, higienos bei veterinarijos reikalavimų.