Po ilgo, šalto periodo visi nekantraudami laukia ateinančio pavasario. Kartais sunku būna nustatyti pavasaris jau, ar dar žiema. Šiais metais viskas kitaip. Atrodo, kad žiema kažkur užtruko ir ją aplenkė pavasaris. Neaišku, ar žiema dar neprasidėjo, o gal jau baigėsi?

Jau rudenį augalai elgėsi keistai, pranašaudami neįprastą žiemą. Senoliai sakydavo: „beržo lapai gelsta kuokštais – bus permaininga žiema“, „ąžuolai daug gilių subrandino – bus snieginga žiema“.

Sniego dar nebuvo, tačiau tai gali būti ir krituliai. Rudenį masiškai buvo stebimas augalų antrinis žydėjimas. Pražydo vyšnios, obelys, kaštonai, rododendrai ir net labai retai kada antrąsyk pražystantis ąžuolas. Augalai neklydo, žiema neįprasta, todėl neaišku ruduo dabar ar pavasaris, nes žydi ir vasarą ir pavasarį pražystantys augalai. Čia kaip Samuelio Maršako „Dvylika mėnesių" pasakoje, kai pamotė išsiuntė našlaitėlę per Kalėdas žibuoklių ieškoti...(vertimas į lietuvių kalbą netikslus, nes S.Maršakas rašo apie snieguoles (Galanthus), o ne apie žibuokles (Hepatica), - aut. past.).

Ilgai užsitęsus šiltiems orams, pavasarį iš sėklų sudygę daugiamečiai augalai pradeda žydėti, Vilniuje Valakupių miške pražydo dirvinė buožainė (Knautia arvensis).

Tarsi metų rytą – pavasarį pasitinka Vilniuje žydinčios darželinės našlaitės (Viola x wittrockiana), daugiametės saulutės (Bellis perennis), Valakupių miške – paprastasis žalčialunkis (Daphne mezereum), o Širvintų rajono Čiobiškio miške Naujuosius 2012 metus barstydamas žiedadulkes pasitiko paprastasis lazdynas (Corylus avellana), žiedelius kelia žibuoklės (Hepatica).

Svetimžemiams augalams tokia žiema gali būti nepakeliama, nes jiems atrodo, kad prasidėjo tikrasis pavasaris ir prasideda budimo procesai: rėtiniuose induose tirpsta kaliozė (į drebučius panaši medžiaga, kuri rudenį užkemša indą ir sustabdo sulčių tekėjimą), chloroplastai priartėja prie šakų žievės, brinksta pumpurai.

Lietuvoje augantys augalai, kad išgyventų nepalankias žiemas turi įvairių išlikimui skirtų prisitaikymo būdų, pavyzdžiui serijiniai pumpurai. Tokie pumpurai bamblyje išsidėsto po kelis ir bunda tik vienas. Jam nušalus, vėliau sprogsta kiti.