Kopi Luwak – brangiausia pasaulio kava, kuri gaunama surenkant neapvirškintas kavos pupeles iš Indonezijoje gyvenančių žinduolių išmatų. Guardian.co.uk praneša, kad gyvūnų gerovės specialistai paskelbė tokios kavos gamintojams memorandumą, kai paaiškėjo, kad neretai gyvūnai kava maitinami per prievartą, kad būtų paskubintas toks kavos „gamybos“ procesas.

Palminis musangas, katę primenantis Indonezijos žinduolis, kuris minta kavos pupelėmis. Dalies jų jis neapvirškina ir pašalina iš organizmo kartu su išmatomis. Vietiniai gyventojai jau nuo seno renka tokias pupeles ir tikina, kad iš jų išvirta kava būna nepakartojama skonio ir aromato. Tokia kava dabar yra laikoma brangiausia pasaulyje. Pusė kilogramo Kopi Luwak kavos rinkos kaina svyruoja apie 230 JAV dolerių (~ 620 Lt). Kai kuriose pasaulio vietose jos labai trūksta, Londone kartais jos kaina šokteli iki 70 svarų sterlingų (~ 300 Lt) už puodelį.

Kopi Luwak kava labai išpopuliarėjo po 2007 m. filmo „Prieš pakratant kojas“ („The Bucket List“) pasirodymo. Filmo herojus Jackas Nicholsonas vienoje filmo scenoje paskaito Morganui Freemanui apie šią brangiausio pasaulio kavą. Tiek tereikėjo, kad jos kaina ir paklausa šautų į viršų.

Žaibiškai išaugusi paklausa prišaukė naujų gamintojų. Šie, nesilaikydami jokių gyvūnų priežiūros taisyklių tiesiog per prievartą maitina palminius musangus kavos pupelėmis ir vėliau vaistas jas verčia viduriuoti, kad šios nespėtų apvirškinti pupelių. Tokiu būdu „gamyba“ tampa našesnė.

Nevyriausybinės gyvūnų apsaugos organizacijos „Traffic south-east Asia“ teigimu, Azijos pietryčiuose dabar veikia šimtai tokių kavos fermų, kuriose įkalintais laikomi dešimtys tūkstančių gyvūnų. Verslas tapo toks pelningas, kad net eilinė Indonezijos kavinė ant stogo laiko po kelias dešimtis narvų su kavą „gaminančiais“ musangais, kad čia pat galėtų ją tiekti turistams iš užsienio.

Palminiui musangui negresia išnykimas. Jų populiacija yra stabili ir paskutiniai duomenimis nežymiai auga, tačiau „Traffic south-east Asia“ nariai baiminasi, kad fermose laikomi ir kiti panašūs gyvūnai, kurių dalis gali būti nykstantys. Be to, šiaip ar anaip gyvūnai yra žiauriai išnaudojami.

„Gyvūnų laikymo sąlygos – tragiškos, primena narvuose masiškai auginamas vištas. Prieš jas protestuoja visi Vakarai, bet tie patys Vakarai mielai permoka už kavą, kuri pagaminta žiauriai būdais. Musangai dažniausiai gaudami miškuose, ten kur jie gyveno laisvėje. Rinkoje jau atsirado gaudytojų, transportuotojų, augintojų. Galima sakyti kuriasi organizuoto nusikalstamumo tinklas. Jeigu tai tęsis, greitai galėsime įtraukti dar kelias rūšis prie nykstančių sąrašo“, - pasakojo organizacijos „Traffic south-east Asia“ atstovas Chris Shepherdas.

„Galbūt žmonės paprasčiausiai nežino kaip atsiranda jų mėgstama kava. Galbūt reikia daugiau šviesti. Pirkėjai turėtų suvokti, kaip kažkas kenčia vien tam, kad jie galėtų išgerti kavos puodelį. Ir dar labai brangios kavos. Juk yra dešimtys gerų tikros kavos rūšių, o kažkodėl išsirenkama ta, kuri renkama iš išmatų. Manau, kad jei žmonės tikrai pamatytų kaip ji auginama, tai iš karto jos nebepirktų“, - svarstė C. Shepherdas.

Reportažas iš legalia Kopi Luwak kavą „gaminančios“ fermos: