Labiausiai paplitę bičių kenkėjai – tai mažasis avilio vabalas (Aethina tumida) ir Tropilaelaps erkės. Šiuo metu Europos sąjungos bitynuose jų dar neaptikta. Tačiau jei pasirodytų, kad jų ES teritorijoje egzistuoja, kenkėjai padarytų didelę žalą bičių sveikatai, bitininkystei ir medaus produkcijai.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto išplatintame pranešime informuojama, kad Europos maisto saugos tarnybos (EMST) ekspertai įvertino šių kenkėjų patekimo į Europą riziką.

Ekspertai identifikavo, jog bičių parazitai į Europą gali atkeliauti:

Kartu su importuojamomis bitėmis. Ši rizika iš esmės labiau susijusi su mažuoju avilių vabalu, kadangi šį kenkėją vilioja pačios bitės, o Tropilaelaps erkės yra bičių perų parazitai.

Galiojančiuose ES teisės aktuose yra nustatyti gyvūnų sveikatos sertifikatai ir bičių judėjimui iš vienos valstybės narės į kitą taikomi reikalavimai. Minėti reikalavimai skirti bičių ligų, kaip, pavyzdžiui, amerikinis ir europinis puvinys, mažasis avilių vabalas ir Tropilaelaps erkė, galinčių išplisti bitėms judant, profilaktikai ir kontrolei.

ES importo taisyklėse nustatyta, kad iš trečiųjų šalių gali būti importuojamos tik bitės motinėlės ir kamanių šeimos iš biologiškai saugių patalpų. Spiečių ir kolonijų importas draudžiamas pagal teisės aktus, taip dar labiau sumažinama galima rizika.

Su importuojamais bičių produktais. Patekimo rizika per bitininkystės veikloje naudojamų bičių produktų importą yra didelė ir ypač susijusi su mažuoju avilių vabalu. Šį kenkėją vilioja bičių kvapas ir produktai, kurie turėjo kontaktą su bitėmis (pvz. žiedadulkės). Sertifikatų išdavimas kenkėjais neužkrėstoms siuntoms taip pat padeda sumažinti šią riziką.

Netyčia su siunta, nesusijusia su bitėmis. Tai kelia didelę riziką dėl abiejų kenkėjų patekimo, kadangi tokį įvykį labai sunku nustatyti. Šiuo atveju EMST ekspertų grupė negalėjo įvardinti kokios nors apsaugos priemonės, galinčios sumažinti šią riziką.

Pagrindinis EMST tikslas - ištirti visus įmanomus būdus, kuriais kenkėjai gali patekti į Europos Sąjungos šalis.

EMST taip pat apžvelgė ir tokias kenkėjų patekimo galimybes, kaip vaisių ir daržovių importas, bitininkystės įrankių naudojimas, bičių ir jų kenkėjų laisvas judėjimas. Tačiau šie kenkėjų keliai, ekspertų numone - mažai tikėtini.

Tyrėjai siūlė šviesti žmones, susijusius su bitininkyste, juos informuoti apie bičių prekybos ar gabenimo taisykles. Tai taip pat gali prisidėti išvengiant bičių kenkėjų (mažojo avilio vabalo Aethina tumida ir Tropilaelaps erkių) patekimo į Europos Sąjungą.