Tokią padėtį atskleidė tarptautinės tyrėjų grupės studija, vykdyta visame žemyne, išskyrus Rusiją ir Baltarusiją. Šio tyrimo rezultatai ketvirtadienį buvo paskelbti JAV mokslo žurnale „Science“.

„Teritorija, kurioje nuolat gyvena bent vienos rūšies stambieji mėsėdžiai, Europoje apima 1 529 800 kvadratinių kilometrų (apie trečdalį žemyninės Europos), o teritorija, kurioje tie gyvūnai retkarčiais gyvena, didėja“, – nurodė tyrimo autoriai.

Šiame tyrime dalyvavo 76 mokslininkai, išanalizavę padėtį 28 šalyse.

Iš minėtų keturių rūšių gausiausi yra rudieji lokiai – šie žvėrys nuolat gyvena 22 šalyse, o jų populiaciją sudaro beveik 17 tūkst. individų.

Antrąją vietą užima vilkai, kurių populiaciją 28 Europos šalyse sudaro daugiau negu 12 tūkst. gyvūnų. Lūšių Europoje gyvena apie 9 tūkst., o šios katės yra aptinkamos 23 valstybėse.

Iš šių keturių plėšrūnų rūšių mažiausiai esama ernių: apskaičiuota, kad Norvegijoje, Suomijoje ir Švedijoje gyvena apie 1 250 šių šaltojo klimato zonos gyvūnų.

Ernis - kiauninių šeimos žinduolis, suaugęs ernis yra maždaug vidutinio šuns dydžio ir išvaizda primena lokį, tik žymiai už jį mažesnis. Tai vieni didžiausių kiauninių šeimos plėšrieji gyvūnai. Iš kiauninių už ernį yra didesni tik jūrinė ir brazilinė ūdra. Kūnas - 65-107 cm ir patinai maždaug 30 % didesni už pateles, žvėrelių uodega 13-26 cm ilgio, aukštis ties pečiais 40-45 cm. Ernio paplitimo arealas – Eurazijos ir Šiaurės Amerikos taiga, miškatundrė ir iš dalies tundra. Europoje paplitęs Skandinavijos pusiasalyje ir Suomijoje. Plačiausiai paplitęs Kanadoje, nemažai jų yra Sibire. Seniau erniai yra gyvenę ir Lietuvoje bei šiaurės rytų Lenkijoje, tai piečiausia Europoje jų paplitimo riba. Tačiau dėl žmogaus ūkinės veiklosir (ar) su tuo pasikeitusių gamtinių sąlygų, dabar šiuose kraštuose išnykę.

GRYNAS.lt primena, kad 2012 metais vienas skaitytojas redakcijai pranešė galimai matęs mūsų šalyje ernį, tačiau tuo metu kalbinti gamtininkai tuo abejojo.Jų teigimu, dėl savo panašumo su šunimi, šis žinduolis tiesiog galėjo būti su juo ir sumaišytas.