Nors Šiauliuose gyvenančiam ūkininkui prieš porą metų pavyko užauginti ir nuimti net du bulvių derlius tais pačiais metais, mokslininkai kritiškai vertina tokią galimybę. Jie sako, kad gamta taip jau surėdyta, kad augalų augimo ciklo nepagreitinsi, o ir klimato kaita jį gali kažkiek veikti, bet iš lėto, o ne staiga. Be to, dviejų tos pačios rūšies kultūrų derlių nuėmimas per vienerius metus žemę nualintų tiek, kad šalis netruktų priminti skurdų Olandijos kraštovaizdį.
Sigitas Lazauskas
Taigi, yra labai sudėtinga. Tačiau egzistuoja įvairiausių technologijų – juk galima kažką ir šiltnamyje paauginti. Kai pakeičiame supratimą apie derlių, kai kitaip žiūrime į patį rezultatą, tada gal ir galima.

GRYNAS.lt skaitytojas Kęstutis pasidalino savo atradimu – vykdamas iš Vilniaus į Panevėžį prieš savaitę vyras teigė regėjęs žydinčius laukus. Augalai buvo panašūs į rapsus, todėl kilo natūralus klausimas – ar rudenį pražydusi grūdinė kultūra dar spės subrandinti ir derlių? Kalbinti mokslininkai bei ūkininkai dalijosi savo įžvalgomis šiuo klausimu, tačiau beveik visi vieningai sutarė, kad augalams sukrauti du derlius per metus – sudėtinga misija.

Žydėti galėjo garstukai arba garstyčios

Ūkininkų sąjungos vicepirmininkė Onutė Kartavičienė GRYNAS.lt teigė, kad Lietuvoje nuimti du derlius – neįmanoma. Dar nėra tokių veislių išrasta, sakė moteris ir pabrėžė: jeigu šiltomis rudens dienomis kam yra tekę matyti žydinčius laukus, ko gero, tai buvo piktžolės – garstukai.

„Žmonės yra palikę rąžienas. Iškūlus po derliaus nuėmimo rapsus, paliktų rąžienų negalima aparti. Taigi, suveši piktžolės – garstukai. Kad šitokiu metu žydėtų rapsai... Nebent jie buvo per anksti pasėti ir kadangi šiltas ruduo, galėjo sužydėti, bet, kad antras derlius – tikrai ne“, - taip situaciją komentavo ūkininkė, paklausta, ar važiuojant nuo Vilniaus link Panevėžio pastebėti geltonuojantys laukai galėjo būti antro derliaus ženklas.
Žydintys rapsai

Moteris pasakoja geltonuojančius laukus ir pati ne kartą mačiusi Vilkaviškyje, ūkininkai palikdavo rąžienas, kuriose sužydėdavo jos minimi garstukai.

„Dar gali būti ir kitas variantas. Žmonės kaip žalią trąšą sėja garstyčias. Tada jas galima aparti iš rudenio ir pavasarį. Esame bandę tai ir savo laukuose – išbarstome sėklas į nenukultus javus, kuliant garstyčios netrukdo, o po to galima panaudoti kaip žalią trąšą“, - pasakojo ūkininkė.
Garstyčios

Perklausus, kodėl Lietuvoje neįmanoma nuimti dviejų derlių, moteris tvirtino, kad tai sudėtinga fiziškai: „Savo ūkyje smėlingoje dirvoje pasėjome vasarinius rapsus ir jie labai sunkiai dygo, juos užpuolė tie patys garstukai, nuo jų neapsigynėme ir nutarėme, kad lengviau aparti ir pasėti kviečius. Derlius buvo taip sau. Kai turi didesnį žemės plotą, tenka visko išbandyti. Bandėme rapsus pasėti ir vietoje cukrinių runkelių. Juos pasėjome birželio 14 dieną, kai buvo paskutinė deklaracijų diena. Tuos rapsus kirtome jau su žiemine kepure ir pirštinėmis. Bet tai vis tiek buvo tik vienas derlius, aišku rapsų buvo ne toks derlius, kaip turėtų būti, bet vis tiek kažkiek prikūlėme. Taip kad apie du derlius aš Lietuvoje dar negirdėjau“, - sakė O. Kartavičienė.

Priklauso, ką vadinsime derliumi

Ūkininkei antrino ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Žemdirbystės instituto Augalų mitybos ir agroekologijos skyriaus vedėjas Sigitas Lazauskas. Jo teigimu, jeigu kalbėtume apie du normalius derlius – jų nuimti per vienas metus – neįmanomas uždavinys.

„Klimatas šyla ne taip greitai, kad iškart du derlius nuimtume. Jeigu pakeistume sampratą, kas yra derlius, tada kažką galime gauti. O šiaip – nelabai... Augalai taip prisitaikę prie tam tikro ciklo, saulės, dienos trukmės. Taigi, yra labai sudėtinga. Tačiau egzistuoja įvairiausių technologijų – juk galima kažką ir šiltnamyje paauginti. Kai pakeičiame supratimą apie derlių, kai kitaip žiūrime į patį rezultatą, tada gal ir galima“, - svarstė mokslininkas.

S. Lazauskas neneigia, kad klimato kaita daro įtaką žemės ūkiui ir jame auginamoms kultūroms. Ilgėja augalų vegetacijos laikotarpis, ko pasekmė yra dar iki šiol užsilaikę žali lapai ant kai kurių medžių šakų.
V. Zalatorius
Žemei tikrai nėra gerai. Bus tas pats, kas Olandijoje. Išnaudosime dirvožemį ir jo nebeturėsime. Kiekviena tona produkcijos, kurią mes išnešame iš dirvos – burokėliai, morkos, bulvės ir t.t. - viską reikia tai dirvai atiduoti. Kitaip – nebebus daugiau.

„Selekcininkai dirba prie augalų technologinio prisitaikymo. Kuo oras labiau į pietus, tuo augalams yra geriau, kaip ir žmogui. Svarbu tik, kad vandens nepritrūktų. Jeigu būtų graži vasara, ruduo, šilta žiema, tai vienas aspektas. Bet kada praūžia škvalas, ar neduok Dieve, Filipinų atvejis, reikia nepamiršti, kad su klimato kaita siejasi ekstremalių reiškinių didėjimas. Džiaugtis nelabai yra ko, jeigu viską sudedi į vieną krūvą“, - sakė mokslininkas.

Komentuodamas skaitytojo nupasakotą situaciją, kad lapkričio mėnesį jis dar regėjo žydinčius rapsus, pašnekovas neatmetė tokios tikimybės. Jo teigimu, dauguma augalų gali peraugti, jeigu per anksti pasėsi: „Įmanoma, kad jie žydėjo, nors įprastai neturėtų. Kada ruduo labai šiltas ir gamta kartais susipainioja“.

Du derliai nualintų dirvą

Apie panašią situaciją daržovių auginime kalba ir LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržininkystės technologijų sektoriaus vedėjas Vytautas Zalatorius. Jo teigimu, per metus galima nuimti tiktai vieną kokybišką derlių.

„O jeigu darant su dviem derliais, tai yra tarpinė kultūra, kuri gerintų dirvą, pasėlį“, - sako V. Zalatorius. Mokslininkas aiškina, kad daržovių augimo ciklą nulemia jų vegetacijos periodo trukmė. Nuo gegužės pradžios iki lapkričio pradžios vyksta daržovių vegetacija (laikas nuo augalo sėjos iki derliaus - red. past.)

„Kol kas daržovių vegetacija pati trumpiausia pas mus yra 110-140 dienų. Auginant salotas, ridikus ir kitus panašius augalus, galima auginti dvi kultūras. Jeigu birželio-liepos mėnesiais nusikasame ankstyvas bulves, dar kokias salotas galima užauginti. Bet atitinkamai turima labai stipriai tręšti, nes pirma kultūra viską pasiims iš dirvos“, - pasakojo V. Zalatorius.
Salotų lysvės

Klausiamas apie Šiaulių ūkininką, kuriam pavyko nusikasti net du bulvių derlius, pašnekovas teigė, kad tai lėmė ūkininko turima speciali technika.

„Jis vienas turi super technologiją visose Šiaurės Baltijos šalyse, niekas daugiau to neturi. Dirva įdirbama iki 60 centimetrų, jis turi visą techniką... Jis ankstyvas bulves išsiaugina jas sodindamas balandžio mėnesį ir paskui dar sykį sodina tokios pačios trumpos vegetacijos bulves. Mums tai tikrai nėra pavyzdys“, - sakė V. Zalatorius. Jis paaiškino, kad ūkininko naudojama technologija su visa technika kainuoja nemažiau kaip pusę milijono litų. Be to, ūkininkai, kurie pakankamai gerai save išsilaiko, gali leisti sau eksperimentuoti su skirtingomis kultūromis, kelis kartus jas per metus pasėti, bandyti išauginti antra derlių ir panašiai.
S. Lazauskas
Klimatas šyla ne taip greitai, kad iškart du derlius nuimtume. Augalai taip prisitaikę prie tam tikro ciklo, saulės, dienos trukmės. Taigi, yra labai sudėtinga.

„Žemei tikrai nėra gerai. Bus tas pats, kas Olandijoje. Išnaudosime dirvožemį ir jo nebeturėsime. Kiekviena tona produkcijos, kurią mes išnešame iš dirvos – burokėliai, morkos, bulvės ir t.t. - viską reikia tai dirvai atiduoti. Kitaip – nebebus daugiau“, - aiškino mokslininkas.

V. Zalatoriaus teigimu, klimato kaita, kad ir kokia tolima atrodytų paprastiems žmonėms, ūkininkams ypač matoma stebint savo derlių. Pavyzdžiui, vien per šiemet ūkininkai patyrė nuo 50 iki 70 proc. derliaus nuostolių dėl prastų orų. Tačiau, kaip sako pašnekovas, pastebima ir teigiamų klimato kaitos požymių – šiemet dėl gražaus šilto rudens ūkininkai kopūstus nuėmė tik lapkričio viduryje, kai įprastai tai padarydavo iki lapkričio pradžios.

Pabandė įdomumo dėlei

GRYNAS.lt susisiekus su Šiauliuose ūkininkaujančiu Edu Sasnausku, vyras teigė, kad du bulvių derlius per tuos pačius metus jam pavykę užauginti 2011 m., t.y. prieš dvejus metus. Ūkininkas tai pavadino eksperimentu ir tikino, kad daugiau to nebepraktikuoja.

„Pabandėme įdomumo dėlei. Pirma, reikia išmokti vieną derlių gerai nuimti“, - motyvus, kodėl nuspręsta toliau bandymo nebetęsti aiškino E. Sasnauskas.

Paklaustas, ar kitiems ūkininkams patartų užsiimti panašiais eksperimentais, jis teigė, kad galima bandyti, tačiau ar verta tai daryti – vertinti nesiryžo.

2011 m. GRYNAS.lt rašė, kad E. Sasnauskas 2 hektarų plote pirmąsias ankstyvas bulves nukasė iki vasaros, o antrąkart sodino liepos pradžioje. Bulvės subrendo vos per pustrečio mėnesio ir iš viso davė apie 20 tonų derlių.