„Manau, kad mūsų krašto ūkininkai greit patikės, jog auginti dedekles vištas jiems naudinga ir imsis šios veiklos“, - vylėsi Lazdijų rajono meras Artūras Margelis, besidžiaugiantis, kad rajone atsiras ir naujų darbo vietų, ir naujų galimybių užsidirbti ūkininkams.

Inkubatorių stato buvusiam Seimo nariui Jonui Jagminui priklausantis kooperatyvas „Agroaves Group“ kartu su partneriais iš Lenkijos. Gali būti, kad dalis čia išperintų viščiukų keliaus ir į kaimyninę šalį.

Naujame inkubatoriuje per metus bus galima išperinti 40 milijonų broilerių viščiukų, tam reikės 60 mln. kiaušinių. „40 milijonų viščiukų – tai apie 100 tūkst. tonų paukštienos. Šiandien Lietuvoje išauginama apie 85-90 tonų paukštienos, tad šis inkubatorius leis plačiai ir stipriai išplėsti paukštininkystės sritį“, - sakė J. Jagminas, kartu su partneriais į projektą investuojantis 4 mln. eurų.

„Inkubatoriaus statybų reikalai buvo sutvarkyti per rekordiškai trumpą laiką – vos pusmetį. To dar nebuvo nė vienoje savivaldybėje“, - gerų žodžių Lazdijų rajono vadovams negailėjo J. Jagminas.

Lazdijų rajono meras A. Margelis pats asmeniškai su inkubatoriui vietos ieškojusiu J. Jagminu važinėjo po rajoną ir rodė jam investicijoms tinkamiausias vietas.

„Įtikinti Joną Jagminą statyti mūsų rajone buvo sudėtingiausias momentas“, - juokavo A. Margelis, pagaliau lengviau atsikvėpdamas: statybos jau prasidėjo.

Jas planuojama baigti iki šių metų pabaigos: išliejus pamatus, iš Lenkijos atkeliaus konstrukcijos, kurias beliks tik sumontuoti, o vėliau bus atgabenta ir Belgijoje pagaminta įranga.

„Tai pirmasis mūsų įmonės inkubatorius, kurio veiklai labai reikalinga mūsų partnerių iš Lenkijos patirtis, reikės ir vietoje dirbančių specialistų“, - sakė J. Jagminas. Jam priklausantis kooperatyvas „Agroaves group“ valdo jau 5 Lietuvoje veikiančius paukštynu, šeštas bus baigtas šių metų rudenį.

Kartu su naujo inkubatoriaus veiklos pradžia atsiveriančios naujos perspektyvos domina ne tik Lazdijų krašto, bet ir kitų šalies regionų ūkininkus. Keli jų atvyko ir į oficialią statybų pradžios ceremoniją. „Norėjau savo akimis pamatyti, kad tai tikrai vyksta“, - prisipažino Užvenčio (Kelmės rajonas) ūkininkas Ričardas Petrikas, jau pertvarkęs kiaulių fermas ir pritaikęs jas veislinėms vištoms auginti.

J. Jagminas neslėpė dar neretai susiduriantis su ūkininkų atsargumu ir nepatiklumu, kurį išsklaido tik realūs darbai. „Paukštienos paklausa yra didžiulė ir jinai tik didėja. Vien mūsų kooperatyvui per metus reikia apie 10 milijonų viščiukų, o paukštienos poreikis didėja visoje Europoje“, - kalbėjo optimistiškai nusiteikęs J. Jagminas.