Šiuo metu didžiausia tikimybė pamatyti triukšmingus varnų šeimos paukščius: kranklius, kovus, varnas, kuosas, šarkas, kėkštus ir riešutines. Tai yra dabar patys aktyviausi paukščiai, kuriems žiema visai nebaisi. Jie lieka Lietuvoje per žiemą ir šalčių jie tikrai nebijo.

Varninius paukščius, ko gero, atskiria visi. Tai yra kone lengviausiai identifikuojami sparnuočiai. Jie yra stambiausi iš visų žvirblinių būrio paukščių. Jų galva didelė, snapas stambus, iš šonų kiek suplotas. Šnervės pridengtos į šerelius panašiomis plunksnomis (išskyrus kovų).

Žinoma, tai nėra vieninteliai paukščiai, kurių žiema negąsdina. Šiuo metų laiku gamtoje galima pamatyti žymiai daugiau sparnuočių. Apdairi akis pamiškėse ar prie sodybų gali pamatyti baugščiai pračirenančius zylių pulkelius ir miško glūdumose stuksenančius genius.

Zyles pamatyti nėra sudėtinga. Turėdami laiko netoli savo namų įsirenkite lesyklėlę ir kasdien galėsite džiaugtis šių paukščių draugija.

O jei turite daugiau kantrybės ir nebijote sušalti, būdami tyliai galite išvysti ir plėšrųjį paprastąjį suopį. Taip pat, jei žinotumėte, kur laikosi jūriniai ereliai, būdami netoli jų buveinių, galite pamatyti didingą šių sparnuočių skrydį. Šie paukščiai medžiotojai. Skrisdami jie pamato ant žemės esantį grobį.

Visgi gamtoje dabar aktyvūs ne tik paukščiai. Lygiai taip pat galima pamatyti ir žvėrių. Kokių? Didžiausia tikimybė sutikti šerną. Kilus afrikinio kiaulių maro grėsmei šių gyvūnų populiaciją gerokai praretino medžiotojai. Tačiau visi rūšies individai nebuvo sunaikinti. Šie gyvūnai ir toliau rausdami mišką padeda įsitvirtinti naujiems medeliams.

Jei susiruoštumėte į mišką, galite tikėtis sutikti elnių. Jie dabar aktyvūs. Dažnai ieškodami maisto atkeliauja į laukymes.

O štai gamtos fotografams pavyko užfiksuoti voveraitę. Jos šiuo metu natūraliai augančio maisto neranda, todėl tuština per vasarą sukauptas žiemos atsargas.

Vienas įspūdingiausių fotografų laimikių - stumbrai. Tai yra bandos gyvūnai. Jie visuomet laikosi kartu. Pasigrožėkite gamtos nuotraukomis. Ir jei norite patys pamatyti tokius vaizdus, griebkite fotoaparatą ir keliaukite į mišką.