Štai briedis, atrodytų, stambus, nerangus gyvūnas, bet jam nėra sudėtinga grakščiu šuoliu įveikti 2–2,5 metro aukščio tvorą. Prispyrus reikalui tokią pat kliūtį gali peršokti netgi beveik toną sveriantis stumbras. O elnias? Šis gracingas, eiklus, šoklus gyvūnas be didesnio vargo į aukštį šokteli tris, o į tolį gali nuskrieti bent keliolika metrų.

Kartą patyriau tokį nuotykį: važiuojant miško keliuku automobiliu, pasibaidę elniai perskrido virš manęs lyg virš ropojančio vabalo. O kas nematėte grakščiai laukuose šuoliuojančių stirnų? Ir šokinėja jos ne dėl grožio, bet iš reikalo. Staigus stirnos, taip pat kaip ir bet kurio kito žvėries šuolis, tiek bėgant, tiek iš vietos į aukštį gali išgelbėti ne tik nuo plėšrūno, bet ir nuo medžiotojo paleistos kulkos: šuolis į kairę, šuolis į dešinę, šuolis aukštyn – tiek tą žvėrį ir tematysi.

Vienos grakščiausių miško šoklių yra stirnos. Jos gali įveikti daugybę kliūčių. Ir ne tik savo šuoliais jos žavi žmones. Tai yra labai gražūs miško gyvūnai. Stirnoms didybę suteikia ragai. Tiesa, tik patinai juos turi. Jų galvą puošia trišakiai, rečiau keturšakiai iki 25 cm ragai. Ragai pradeda augti pirmaisiais gyvenimo metais. Pirmieji išauga maži ir nešakoti.

Šių gyvūnų kūno sudėjimas smulkus: kūno ilgis - iki 150 cm, aukštis ties pečiais - iki 100 cm, kojos ilgos ir lieknos. Pavyzdžiui, patinai sveria iki 55 kilogramų.

Šie gyvūnai turi ir kitą skiriamąjį ženklą. Jų pasturgalyje yra ryški balta dėmė, taip vadinamas „veidrodėlis“. Stirnų kailis vasarą yra šviesiai rudas, o žiemą pasidaro pilkas.

Ne ką blogesni šokliai yra Lietuvoje paplitę taurieji elniai. Tai irgi labai gražūs proporcingi, ilgomis lieknomis kojomis gyvūnai. Jei norite pamatyti šiuos gyvūnus, jų turėtumėte ieškoti plačialapiuose miškuose. Tačiau šie žvėrys gali prisitaikyti gyventi ir blogesnėmis sąlygomis, kadangi jie nėra išrankūs maistui.

Taurieji elniai minta labai įvairiu augaliniu maistu: medžių ir krūmų lapais, ūgliais, žieve, vaisiais, puskrūmiais, žoline augalija, kerpėmis, grybais ir kultūriniais augalais. Nustatyta, kad suaugęs patinas per parą suėda apie 15 kg pašaro (patelė – 11).

O šįkart nuotraukose įamžinti įstabūs danielių šuoliukai.

O kas šiuo metu vyksta gamtoje, galite išvysti Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubo NATUREPHOTO.LT geriausiose savaitės nuotraukose.