Kurtinys mūsų šalyje retas, saugomas paukštis, tad tik nedaugeliui tenka tokią laimę patirti. Šie didingi paukščiai labai konservatyvūs, metų metais jų tuoktuvės vyksta tame pačiame miško plote, jei tuokvietės aplinka nepakinta. Tačiau jie paniškai bijo žmogaus ir nepakenčia jo buvimo tuokvietėje, tad lankymasis čia nepageidaujamas.

Tuoktuvių metu kurtiniai į tuokvietę ima rinktis iš karto po saulėlydžio ir baigia visai sutemus. Brandūs patinai turi individualų plotą, kurį aršiai saugo nuo kitų kurtinių, ir vieną ar kelis tuoktuvių medžius, kuriuose praleidžia naktį ir rytą. Atskridęs vakare į tuokvietę, kurtinys dažnai kelis kartus triukšmingai perskrenda nuo vieno medžio ant kito, nuo vienos šakos ant kitos, tūpdamas ant medžio tyčia stengiasi sukelti kuo didesnį triukšmą ir taip pranešti kitiems apie savo pasirodymą tuokvietėje.

Vėliau išsirinkęs patikusią vietą, nusiramina, nutyla ir sutemus užmiega. Ankstyvą rytą, iki saulėtekio likus pusvalandžiui, dar visiškoje tamsoje, kurtinys pragysta. Esant giedram orui be vėjo, kurtinio giesmė girdima ne toliau kaip už poros šimtų metrų.

Kurtinio giesmę sudaro 2–3 dalys, kiekviena jų trunka maždaug 3 sekundes. Iš pradžių girdėti dviskiemenis tekšėjimas „tek tek tek tek“, kurio metu paukštis viską gerai mato ir girdi. Po to jį keičia palaipsniui greitėjantis tarškėjimas „triok triok triok“, paskui nuaidi staigus pokštelėjimas ir pagaliau pasigirsta šnypštimas. Tada paukštis visiškai nieko negirdi, net stipraus garso, bet viską gerai mato. Būtent dėl šios biologinės ypatybės paukštis buvo pavadintas tokiu neįprastu vardu.

Išaušus į kurtinių tuokvietę ima rinktis kurtinės, tada aktyviausi ir stipriausi kurtiniai iš karto tupia ant žemės ir prasideda kurtinių tuoktuvės. Nutūpę ant žemės šie paukščiai būna labai agresyvūs, tarp aršiausių patinų neretai kyla peštynės, kurių metu jie kapoja vienas kitą snapais, taikydami į kaklą, stipriai ir skaudžiai plaka priešininką sparnais. Įdienojus paukščiai pamažu nurimsta ir išskrenda kas sau iki kitos nakties.

O kas šiuo metu vyksta gamtoje, galite išvysti Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubo NATUREPHOTO.LT geriausiose savaitės nuotraukose.