„Tai buvo gal 300 metrų dydžio kaminas. Vienu momentu pro jį praskrido lėktuvas, tą akimirką ir fotografavau, kad būtų lengviau suvokti jo dydį. Laukiau, kas bus toliau, tačiau tas stulpas nei didėjo, nei mažėjo. Praėjo 45 minutės ir jis tiesiog išnyko, nes sutemo“, - kalbėjo gamtos fotografas.
Raudonas debesies stulpas danguje

R. Anusausko teigimu, per 35-erius fotografavimo metus jis nebuvo matęs nieko panašaus – nors tikino fotografavęs gausybę saulėlydžių įvairiose šalyse. Taip pat fotografas tikino, kad saulė buvo jau nusileidusi, todėl labai keista, kodėl debesų stulpas buvo tokios ryškiai raudonos spalvos.

Ričardas Anusauskas
„Iki šiol negaliu atsigauti, - kitą dieną po reiškinio stebėjimo GRYNAS.lt žurnalistams sakė R. Anusauskas. - Niekada nieko panašaus nesu matęs – tai kaip tornadas iš dangaus.“

Klimatologas neįžvelgė nieko keisto

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus specialistas Justinas Kilpys paaiškino, kodėl toks reiškinys danguje galėjo susiformuoti.

„Skaitytojo atsiųstoje nuotraukoje matyti kamuolinių debesų likučiai, o stulpas susidaręs dėl to, kad vieno debesies apatinė riba gerokai žemesnė nei kitų. Toks reiškinys galėjo susidaryti dėl vietinių salygų, kai ties ežero ar miško riba susidarė lokali intensyvesnė konvekcija, kitaip tariant, labai nedidelėje teritorijoje į viršų kylantis oras. Kylant šiltam orui jis vėsta ir tam tikrame aukštyje pradeda formuotis debesys. Ryški raudona spalva paprastai susidaro tuomet, kai atslinkusioje oro masėje yra daug smulkių dalelių (areozolių, dulkių), ir šios dalelės lemia, kad pasikeičia oro optinis tankis, tuomet saulėlydžio metu dangus nusidažo ryškiais rausvais atspalviais“, - aiškino klimatologas.
Justinas Kilpys

Jis akcentavo, jog tokie vaizdai – nėra kažkoks išskirtinis reiškinys ir neretai stebint dangų galima užfiksuoti įvairių keistų formų ir atspalvių debesų.

„Tik debesys kinta labai greitai, todėl tokie vaizdai dažnai lieka neužfiksuoti“, - konstatavo J. Kilpys.

Daugiau R. Anusausko nuotraukų galite peržiūrėti ČIA.