Tuo metu derlingose Nemuno deltos pievose ganosi baltakaktės, želmeninės, pilkosios, rečiau trumpasnapės žąsys bei baltaskruostės, kanadinės, o retais atvejais ir paprastosios bei rudakaklės berniklės, taip pat mažosios žąsys – atskiromis dienomis galima suskaičiuoti net iki 70 tūkst. įvairių žąsų. Taip pat užlietuose plotuose plaukioja iki 4 tūkst. gulbių giesmininkių bei iki 1300 mažųjų gulbių. Šis intensyvus gamtos gyvenimas trunka iki pirmųjų gegužės dienų.

Pradedantiesiems ornitologams yra gana sudėtinga savarankiškai išmokti atpažinti skirtingų rūšių vandens paukščius, todėl Lietuvos ornitologų draugija kviečia į seminarą žąsų ir gulbių pažinimo klausimais, vyksiantį 2013 m. balandžio 13 dieną nuo 10 val. Ventės rago ornitologinėje stotyje. Paskaitas skaitys ir užsiėmimus ves Ventės rago ornitologinės stoties (VROS) vedėjas Vytautas Jusys ir Lietuvos ornitologų draugijos (LOD) tarybos narys Julius Morkūnas. Vienos dienos pažintinis seminaras bus skirtas pradedantiesiems paukščių stebėtojams bei gamtai neabejingiems žmonėms, norintiems pagilinti vandens paukščių pažinimo žinias.

Renginį sudarys teorinė ir praktinė dalys. Teorinėje dalyje sužinosime apie Lietuvoje aptinkamas žąsų ir gulbių rūšis, jų identifikavimo specifiką, gyvenimo ciklus ir migracijų eigą, taip naudojamus žąsų ir gulbių migracijų tyrimo metodus. Pasikaustę teorinėmis žiniomis, važiuosime jų patikrinti į Nemuno deltos užlietas pievas, kuriose tuo metu jau knibždės šiaurėn į perimvietes už 2000 kilometrų traukti nekantraujančių žąsų ir gulbių pulkai.

Laukiame visų, norinčių pagilinti ornitologines žinias. Su savimi reikėtų turėti žiūronus, jei turite, teleskopą, užkandžių pietums, termosą arbatos ir gerą nuotaiką!

Seminaras organizuojamas savanoriškai (be finansavimo), todėl kelionių išlaidų apmokėti negalime. Siūlome kooperuotis ir atvykti į renginio vietą, paimant pakeleivius iš Jums artimų vietovių. LOD turėdama Jūsų registracijos duomenis pabandys pasiūlyti, kas galėtų pavežėti iki renginio arba, susidarius didesnei grupei, suorganizuoti transportą, kurį tektų apmokėti iš asmeninių lėšų.

Dragija užpildytą registracijos formą atsiųsti iki balandžio 6 dienos LOD sekretoriato darbuotojai Justinai el. paštu: justina@birdlife.lt. Renginio savaitgalį bent daliai lankytojų bus galima nakvoti Ventės rago ornitologinėje stotyje. Dalyvių skaičius bus ribotas (dėl vietos, ypač nakvynei), todėl prašome užsiregistruoti kuo skubiau.