Gerai žinoma, kad spalva, forma, struktūra ir kvapai leidžia gėlėms „bendrauti“ su jas apdulkinančiais vabzdžiais, tačiau nauji tyrimai rodo, kad prie šių veiksnių dar prisideda ir elektrinis laukas.

„Tai dar vienas gamtos grožio pavyzdys“, – tvirtina Bristolio universiteto profesorius Danielius Robertas.

Bitės turi teigiamą elektros krūvį, nes jos skraido ore, kuris yra pilnas įvairių smulkių dalelių. Trintis su šiomis dalelėmis lemia tai, kad bitės praranda elektronus. Dėl šios priežasties jos būna teigiamai įelektrintos.

Gėlės yra „elektriškai susijusios su žeme“. Augalai perduoda elektros krūvį labai lėtai ir yra linkę turėti neigiamą krūvį.

D. Robertas su kolegomis tyrimo metu pastatė gėlę petuniją tokioje erdvėje, kurioje laisvai skraidė bitės. Mokslininkai stebėjo, kaip vabzdžiams skrendant prie gėlės keisdavosi elektros laukas ir bičių elgesys.

Jie pastebėjo, kad kai bitė nusileisdavo ant gėlės, tai paveikdavo jos elektros lauką. Mokslininkai sako tikintys, kad „bitės gali pajusti šią elektros sukeltą jėgą“. Tai gali lemti, jog bitė prisimena informaciją apie gėlę: jos žiedadulkes, nektarą ir pan. Šis procesas leidžia gėlei komunikuoti su vabzdžiais.

Gėlės elektros krūvis po „susilietimo“ su bite pakinta tik labai trumpam.