GRYNAS.lt jau rašė apie ilgiausius pasaulio paplūdimius, tarp kurių minėta ir lietuviškoji Kuršių Nerija. Tačiau vasarą smėlio ir jūros vaizdų nebūna per daug, todėl šiandien pristatome dar 10 smėlėtų Europos kampelių.  Geriausių Europos paplūdimių dešimtuką kelionių portalas „TripAdvisor.de“ sudarė remdamasis poilsiautojų apklausų duomenimis. Jei dar neišsirinkote vietos, kurioje leisiste vasaros atostogas, šis straipsnis gali tapti kelrodžiu. 


Dešimtoji vieta atiteko Puerto del Carmen kurortui Lansarotės saloje. Atlanto vandenyne, Kanarų salyne plytintis paplūdimys ypač populiarus dėl savo ilgio ir nuolatinio turistų srauto. Salos kurortas gali pasiūlyti tikrai daug – veikia kazino, daug prekybos ir maitinimo vietų. Naktiniai klubai ir dideli viešbučiai populiarūs tarp jaunų europiečių.

Fuerteventuros salos paplūdimys Ispanijoje

Devintąja pripažinta antroji pagal dydį Kanarų sala Fuerteventura, kurios šiaurėje poilsiautojus vilioja Corralejo. Šis miestelis įsikūręs šiauriausioje salos dalyje, La Oliva savivaldybėje. Ramus paplūdimys puikiai tinka šeimoms. O burlenčių ar jėgos aitvarų sporto entuziastams siūloma rinktis „Vėliavos“ arba „Skaidrųjį“ paplūdimį. Nardymas, žvejyba ir išvykos į netoliese esančias salas – itin populiarūs šioje vietoje poilsiaujančių užsiėmimai.

Playa del Ingles paplūdimys Ispanijoje

Playa del Ingles, vadinamasis „Anglų paplūdimys“, ir Maspalomas bei San Agustinas sudaro didžiausią atostogų kompleksą ne tik trečioje pagal dydį Kanarų saloje Gran Kanarijoje, bet ir visoje Ispanijoje. Tai didžiulė smėlio kopomis ir dykuma „nusėta“ teritorija. Ši pietinė salos dalis sausa, čia ir oro temperatūra aukštesnė. „TripAdvisor“ lankytojai šiai vietovei skyrė 8-ąją vietą. Čia laukiami visi – šeimos su vaikais, nudistai, medaus mėnesiu besidžiaugiantys jaunavedžiai, minios viengungių ir gėjų porelės. O ir viešbučiai – kiekvienam pagal „kišenę“.

Vienas iš Antalijos paplūdimių (Turkija)

7 vieta atiteko Antalijai. Turkijos pietuose esantis kurortas ir uostas su įspūdingu senamiesčiu yra puiki kelionės pradžia ir tinkamas atspirties taškas pasiruošusiems aplankyti dar bent keletą gražiausių Viduržemio jūros paplūdimių. Antalija išsiskiria kalvota pakrante, paslaptingais urvais, delfinariumu, vandens pramogų parku, vaizdingomis gatvelėmis ir ištisus metus lepinančia švelnia temperatūra. Smalsuolių akį patraukia Adriano vartai, Alaaddin Camii mečetė ir minaretas, į kurio viršūnę veda 90 laiptelių.

Albufeira, vienas svarbiausių Portugalijos turizmo centrų, užėmė 6-ąją šio dešimtuko vietą. Kadaise tai buvo nedidelis žvejų kaimelis šalies pietuose, Algarvės regione. Dabar tai bene geidžiamiausia vietelė, kur portugalai norėtų turėti nuosavą namą ar bent jau nedidelį butuką, praminta vietos San Tropezu. Vieni čia džiaugiasi prabangiu viešbučiu, kiti naktis leidžia palapinėje po žvaigždėtu dangumi. Miestas įsikūręs ant aukšto kranto, kadaise saugojusio vietinius nuo arabų antpuolių. Šie miestą buvo pavadinę „Tvirtove jūroje“. Dar ir šiandien čia galima pamatyti daug 18 amžiaus reliktų. Miestas išsiskiria baltų namų žavesiu, neo-mauritanijos architektūros stiliumi ir siūlo daugiau nei 20 po visą regioną išsibarsčiusių paplūdimių. Pavargusiems nuo saulės siūloma aplankyti Jūros zoologijos sodą – populiarų vandens parką su daugybe atrakcionų, plaukimo baseinais, sodais, delfinais ir jūrų liūtais.

Benidormas - miestas, kuriame dera saulėtas paplūdimys ir dangoraižiai

Ispanijos Alikantės provincijos Costa Blanca pakrantės mieste Benidorme praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje iškilo daugybė „dangoraižių“, turėjusių privilioti marias turistų. Poilsiautojams čia skirti du apie 2,5 kilometro ilgio paplūdimiai – Playa de Poniente ir Playa de Levante. Viename jų ramiau, kitame – daugiau pramogų. Kiekvienas renkasi pagal savo norus – nugrimzti į „saulės vonią“ ar išmėginti vandens slides. Šis paplūdimys su kvapą gniaužiančiu kraštovaizdžiu įvertintas 5-ąja vieta. Uolėta krantinė puikiai tinka norintiems pažinti povandeninius vandens lobius. Mėgstantiems pasivaikščioti siūloma pakilti į Canfali kalvą, nuo kurios atsiveria puiki vietos panorama.

Bornmutas Didžiojoje Britanijoje - saulės spindulėlis lietaus saloje

4-ąją vietą užėmė pajūrio kurortas Bornmutas Anglijos pietinėje pakrantėje – viena populiariausių britiškų atostogų vietų dėl išskirtinai švelnaus mikroklimato. Pageidaujantiems praleisti nepamirštamas atostogas vertėtų išsinuomoti paplūdimio namelį. Platūs, beveik 12 kilometrų ilgio smėlio paplūdimiai čia traukia ne tik poilsiautojus ir vandens sporto aistruolius. Tai ir pagrindinis prekybos taškas bei verslo centras, tad pramogų turistams apstu.

Maljorkos sala – vokiečių pati mėgstamiausia. Kurortinis miestelis Alkudija, esantis Ispanijos Balearų salyne (nuotr. viršuje), yra viena pagrindinių į salą poilsiautojus traukiančių vietovių. Ramus paplūdimys driekiasi apie 7 kilometrus, tad ne veltui ir šiame dešimtuke jam skirta trečia vieta. Kurortas garsėja plačiais ir švariais smėlio paplūdimiais. Be to, pusmėnulio formos įlanka vietomis pasižymi vėjuotumu, tad traukia ir buriuotojus bei parasparnių entuziastus. Šiame žvejų kaimelyje turistus vilioja ir įdomios parduotuvės bei Senovės Romos laikų griuvėsiai.

Icmelerio paplūdimys Turkijoje

Nuo Turkijos pietvakariuose Marmario tarptautinio kurorto 8 kilometrus nutolusiame Icmelerio paplūdimyje galima išmėginti pačias įvairiausias vandens sporto šakas, dviračius ar tiesiog pasivaikščioti. Netoliese paplūdimio yra nuostabi sala, o restorane galima pasimėgauti šviežios žuvies patiekalais arba tiesiog kaitintis saulėje ir nuo visko atsipalaiduoti. Gražus Icmelerio paplūdimys veda iki pat Marmario. Tie, kas jau čia buvo, džiaugiasi, kad naktimis nėra „dūdas“ leidžiančių naktinių klubų. Per pastaruosius du dešimtmečius paplūdimys virto tikra „turistų sostine“. Viešbučiai čia tiks kiekvieno kišenei – nuo 5 žvaigždučių apartamentų iki šeimyninių vasarnamių.

Olüdeniz lagūna iš paukščio skrydžio

Pirmoji vieta dešimtuke buvo skirta visame pasaulyje garsiai Ölüdeniz lagūnai, dar vadinamai „Mėlynąja jūra“ arba „Mirusia įlanka“. Ji yra Turkijos Viduržemio jūros pakrantėje, netoli Fethiye. Įėjimas į šį paplūdimį mokamas. Čia galite degintis, mėgautis taure vyno ar išbandyti vietinę virtuvę viename iš restoranėlių. Tie, kuriems net ir atostogų metu rūpi palaikyti gerą formą, taip pat gali pasportuoti. Mėgstantiems ilgus maršrutus siūlomas Likijos kelias, vedantis iš Fethiye į Antaliją. Pakeliui vertėtų aplankyti nacionalinį parką „Olimpos Beydağları“ ir antikinį Olimpijos ( Beydağları) miestą, taip pat įkopti į Turkijos Rivjeroje esantį kalną „Tahtalı Dağı“, kurio aukštis – 2.366 metrai. Kam per toli įveikti minėtus 509 km, gali aplankyti Likiją – „graikų miestą-vaiduoklį“.

Parengta padal Welt.de ir TripAdvisor.de informaciją