Lietuvos miškuose jau pasirodė laukiamiausi grybai - baravykai. Grybautojai jų pintines pradeda nešti ir supirkėjams, ir į turgų.

Varėnoje įsikūrusios grybų perdirbimo ir eksporto bendrovės „Tandemus“ komercijos direktorius Vidmantas Budrikis sako, jog pirmieji baravykai į supirktuves atnešti prieš porą savaičių.

„Lazdijuose buvo prieš porą savaičių pirmieji, vėliau nurimo, o dabar - jau vėl neša“, - pasakojo V. Budrikis. Anot jo, šiemet baravykai pasirodė vėliau nei pernai, tačiau pernykščiai metai savo grybų derliaus ankstyvumu buvo neįprasti. V. Budrikis nurodo, kad grybų rinkėjams už kilogramą baravykų šiuo metu mokami septyni litai. „Nelabai gerai, kad pastarosiomis dienomis lijo, todėl grybai - šlapi“, - sakė jis.

„Šiaulių kraštas“ rašo, jog patys miške vaikštinėti nenorintys baravykų mėgėjai jų ieškoti gali turguose. Šiaulių centrinėje turgavietėje baravykų antradienį siūlė tik viena moteris, bet jų turėjo visą kibirą. Litras kainavo 8 litus.

Prekiautoja sakė pati negrybaujanti — parduoda, ką vyras pririnko. „Praėjusią savaitę pririnko du didelius kibirus, šią grybų beveik nėra“, — sakė moteris.

Baravykas laikomas vertingiausiu Lietuvos grybu. Savo maistingomis savybėmis jis lyginamas su žuvimi ir mėsa. Šie grybai gerokai maistingesni už kiaušinius, o jų sultinys yra 3 kartus kaloringesnis lyginant su mėsos.

Baravykuose gausu kalcio, fosforo, kalio, geležies, mangano ir yra naudingų aminorūgščių. Taip pat „grybų karalius“ teigiamai veikia žarnyną ir apetitą.

Pagal maistingumą jauni grybai vertingesni nei paaugę, o kepurė - vertingesnė nei kotas.