Ko gero, kiekvienam norisi kuo daugiau laiko praleisti gamtoje, tačiau ne visi tam gali surasti laisvą minutę. Tikimės, jog šis unikalus projektas suteiks galimybę bet kuriuo metu atsipalaiduoti, mintimis ištrūkti trumpam į gamtą ir stebėti aplink mus žiemojančius paukščius.

Šis projektas leidžia visos šalies ugdymo įstaigų mokiniams, mokytojams, būrelių lankytojams susipažinti su sparnuočiais, pasidomėti, kaip ir kuo jie lesinami.

Be to, pamokų metu mokytojai turės sąlygas improvizuotai pasitelkti tiesioginę transliaciją kaip papildomą praktinę priemonę. Kviečiame mokytojus supažindinti moksleivius su projektu biologijos, dailės, matematikos pamokų metu.

Pasibeldus žiemai į mūsų duris ir spustelėjus pirmajam šaltukui, bene aktualiausias gamtą mylinčių žmonių klausimas: ar reikia rūpintis mūsų kraštuose žiemojančiais paukščiais? Šiuo klausimu yra įvairių nuomonių, todėl turite patys nuspręsti, kuri jums priimtiniausia.

Svarbiausia atminti tai, kad jeigu jau pradėjote ant palangės, lesyklėlėje ar kitoje vietoje lesinti sparnuočius, sustoti negalima, nes paukščiai prie lesinimo pripranta labai greitai.

Keletas patarimų, nusprendusiems žiemą padėti paukščiams

Pirma, reikia pasirūpinti lesyklėle. Ją galima pagaminti iš bet ko - tiek iš pieno pakelio, tiek sukalti iš medžio. Svarbu tik lesyklėlę pagaminti taip, kad ji neužsnigtų, o jei ji iš medžio –padaryti bortelius, kad pabertas lesalas neiškristų. Taip pat ją reikia saugiai, kur nors aukščiau ant šakos, kad lesinamas paukštis netaptų lengvu grobiu kitiems plėšrūnams.

Antra, renkantis lesalą, reikia žinoti, kad paukščiams tinka įvairūs grūdai, tik svarbu, kad jie nebūtų stipriai termiškai apdoroti, pasūdyti. Daugumai paukščių tinka paprastos sėklos, žaliūkėms galima duoti ir papūgėlių lesalą. Galima pasiūlyti ir gyvulinės kilmės maisto – nesūdytų, termiškai neapdorotų lašinių, kokių galima nusipirkti parduotuvėje, sviesto. Lengviausiai prieinamas lesalas yra saulėgrąžos ir žemės riešutai – kaloringos sėklos, kurios turi daug aliejų savyje. Kiti paukščiai mėgsta ir varškę bei baltą sūrį. Galima duoti ir likučius, trupinius nuo stalo. Svarbu, kad jie nebūtų smarkiai termiškai apdoroti ar sūdyti.

Kviečiame pasižvalgyti po lesyklą: