„Nežinau, ką daryti. Gyvenu devintame aukšte ir pastebėjau, kad po balkonu vapsvos susisuko lizdą. Aplink balkono langus nuolatos skraido keliasdešimt vabzdžių, dar tiek pat lavonų tenka iššluoti iš balkono. Nuolatos ten įėjus pastebiu ir leisgyvių vapsvų. Tikrai nenoriu tokios kaimynystės ir man labai nejauku. Kas bus, jeigu užminsiu ant geluonies. Man baisu atidaryti langą“, - nuogąstavo vilnietė.

Prireikia net ugniagesių pagalbos

Kenkėjus naikinančios įmonės „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas GRYNAS.lt pasakojo, kaip atsikratyti vapsvų ar širšių kompanijos.

„Visais atvejais siūlau kreiptis į specialistus, nesvarbu ar vapsvų lizdas devintame aukšte, ar garaže. Patiems neturint žinių geriau nieko nesiimti. Prieš porą metų buvo atvejis Vilniuje, kai dėl lizdo mes važiavome ir turėjo kartu važiuoti ugniagesiai, nes lizdas buvo labai aukštai. Kitaip pasiekti kolonijos nebuvo įmanoma. Todėl mūsų darbuotojai buvo pakelti ant ugniagesių kopėčių“, - sakė L. Grigaliūnas.

Anot biologo, ši problema dabar kamuoja daugelį žmonių: „Šį mėnesį vapsvos ir širšės yra dominuojantis kenkėjas. Šie vabzdžiai dabar yra aktyvūs ir vyksta jų poravimasis, todėl kolonijos yra didžiausios ir pasiekusios savo subrendimą. Jos mėgsta žmonių kaimynystę ir jeigu pavasarį randa tinkamą nišą, po truputį savo koloniją plečia. Jeigu rugsėjo mėnuo bus šiltas, jų irgi dar bus ir kolonija bus maksimaliausio dydžio.“

Šių vabzdžių naikinimui yra naudojamos cheminės priemonės, nes be jų, anot pašnekovo, nėra saugu nuiminėti lizdą.
Įgėlimas

„Kartais lizdo net neišeina nuimti. Jeigu jos susisuka lizdą plyšyje, tuomet chemija yra leidžiama į plyšį ir belieka laukti, kol širšės žūva. Cheminės priemonės iš prekybos centrų irgi nėra tik „vandenėlis“, tačiau reikia turėti ir apsaugos priemonių norint eiti prie lizdo. Be to, tie purškikliai nėra ypatingai efektyvūs šiuo metu. Kai vabzdžių yra labai daug, kolonijos didelės ir lizdas didelis. Su priemonėmis iš parduotuvės nebent reikėtų purkšti pavasarį ar vasaros pradžioje, kol lizdas yra tik augantis“, - kalbėjo L. Grigaliūnas.

Specialistas pasakojo, kad vabzdžiai nepuls, jeigu žmogus neeis labai arti prie lizdo ir jo nejudins. Vis dėlto jis atkreipė dėmesį, kad vapsvos kartais žmones atakuoja ir kitais atvejais. „Tačiau vapsvos atsiranda prie stalo, ypač kai paliekama maisto likučių. Jas traukia įvairiausi vaisiai. Atbaidymui nuo stalo tiktų pardavinėjami šviesos spąstai, kurie jas vilioja. Tik reikia parinkti tinkamą vietą ir šiaip reikėtų stalą laikyti kuo švaresnį ir nepalikti joms maisto likučių.“

Jeigu esate alergiški vabzdžių įkandimams, reikia:

· Stengtis nevalgyti lauke, ypač saldumynų, saldžių vaisių;

· Nenaudoti jokių kvepalų, dezodorantų;

· Nevaikščioti basomis kojomis;

· Važiuojant automobiliu langai turi būti uždaryti, nes kartais vabzdžius įtraukia oro srovė, jie pradeda blaškytis;

· Jei aplink jus pradėjo skraidyti bitė ar vapsva, geriausia sustingti. Nereikėtų blaškytis ar mojuoti, nes vabzdį tai dar labiau suerzins;

· Rizikinga skinti vaisius, net gėles.

Kai įkando:

Geluonis turi nuodus, todėl pagal galimybes reikia jį ištraukti iš įgėlimo vietos. Tą vietą reikia nuplauti vėsiu vandeniu ar dezinfekuojamu skysčiu ir padaryti sausą kompresą. Galima pridėti ledo arba padaryti šaltą kompresą.

Norėdami atsikratyti niežulio dėl įkandimo – galite pridėti pusę svogūno arba apšlakstyti įkandimo vietą citrinos sultimis, taip pat padeda sūdytas vanduo arba sodos vanduo.

Norit sumažinti patinimą, pridėkite ledo, be to, galite įkandimo vietą patepti tam specialiai skirtu pieštuku, kuris parduodamas vaistinėse.