Didžiosios japoniškos vapsvos yra vieni agresyviausių planetos vabzdžių. Šios iki 5 cm ilgio užaugančios grobuonės nepabijo stoti į kovą su keliasdešimt tūkstančių bičių.

„BBC“ dokumentikos kūrėjai nufilmavo didžiulį mūšį tarp 30 japoniškų vapsvų ir 30 tūkst. europietiškų bičių. Pastarąsias laba mėgsta Japonijos bitininkai, nes šios našesnės už vietines bites. Tačiau iš Europos atkeliavusios darbščiosios nežino kokie pavojai gali tykoti tolimoje šalyje. Japoniškos vapsvos jų gėluonims visiškai atsparios. 30 vapsvų būrys gali visiškai sunaikinti 30 tūkst. bičių koloniją per 3 valandas. Vienintelė galimybė bitėms yra užtęsti kovą kaip galima ilgiau, kad vapsvos nuvargtų ir perkaistų.

Ši kova yra geras pavyzdys apie rūšių prisitaikymą. Japoniškos bitės pažįsta savo priešininkes vapsvas. Per tūkstančius metų jos atrodo ir būdą kaip kovoti su grobuonėmis – 500 bičių būrys apspinta vieną vapsvą, kad ši negalėtų pajudėti, greitai mojuodamos sparnais jos įkaitina orą „kamuolio“ viduje iki 47 laipsnių Celcijaus. Kadangi vapsvos yra didelės, jų kūnai gali pakelti kiek mažesnę temperatūra. Būtent ties 45 – 47 laipsniais vapsvos pradeda gaišti. Jei temperatūra pakiltų iki 48 – 50 laipsnių, pačios bitės imtų perkaisti, bet evoliucijos eigoje jos išvystė gebėjimus kaip save apsaugoti.