Įrenginėjant inkilą ar lesyklėlę būtina nepamiršti vieno svarbaus dalyko – ten, kur yra paukščiai, šalia ir jų tykantys plėšrūnai. Pagrindiniai sparnuočių priešai – kiaunės ir katės.

Viena didžiausių daromų klaidų – per žemai įrengtas paukštelio būstas. Tokiu būdu sparnuotis tampa greitai pagaunamas ant žemės tykančių šoklių plėšrūnų.

Kuo mažiau objektų sups inkilą – tuo geriau. Ši taisyklė galioja ir miške keliamiems inkilams. Pasak ornitologo Dariaus Musteikio, paukštelio būstui tinkamiausi pavieniai medžiai. Taip sumažėja tikimybė, kad pagalba paukščiui baigsis nelaime. „Inkilus, daromus žalvarniams, kukučiams, užtenka įkelti į pavienius medžius. Miške paukštelių priešas yra kiaunė. Jų populiacija didelė, todėl paukščiai labai stipriai kenčia. Inkilus, ypač su platesne anga, reikia tinkamai apsaugoti. Kad kiaunė jų nepasiektų, po inkilu yra pritvirtinama plastiko apsauga - kiaunė iš apačios per plastmasę slysta. Jeigu būtų medžių grupė aplink, tai jinai įliptų į medį, peršoktų į kitą medį ir tada nusileistų prie inkilo. O kadangi medis, kur tas inkilas iškeltas, yra vienišas, jinai per viršų irgi nebegali paukščių pasiekti. Tai tokia apsaugėlė yra taikoma didesniems ar retesniems paukščiams“, - inkilų kėlimo paslaptimis dalinosi ornitologas.

Mažesnių paukštelių inkilams galioja kiek kitokia taisyklė - čia svarbus uždarumas. Ornitologas D. Musteikis pamini dar vieną klaidą, kurios nereikėtų daryti įrenginėjant būstą sparnuočiams: „Didžiausia klaida, kur žmonės daro, – prie inkilo angos prikala pagaliuką ar šakelę. Manoma, kad paukštukui bus patogiau atsitūpti. Realiai, tokie pagaliukai yra plėšrūnams pagalba ištraukiant iš inkilo jauniklius. Plėšrūnai, kada prieina prie inkilo angos, pradeda krebždėti, o jaunikliai galvoja, kad tai yra tėvai. Jie pradeda kišti galvas ir tada plėšrūnas juos sugriebia. Jokių pagaliukų prie angos tikrai nereikia tvirtinti. Paukščiams yra šakos ir jie ant tų šakų kuo puikiausiai gali atsitūpt ir čiulbėti“.

Jeigu jums kyla abejonių dėl inkilo įrengimo, pasitarkite su specialistu. Tokiu būdu ne tik atliksite gerą darbą gamtai, bet ir būsite tikri, kad sparnuočiai bus gyvi ir saugūs.