Varėnos ir Trakų rajono ūkininkai atsisveikino su kiaulėmis

Afrikinio kiaulių maro virusas, Lietuvoje užfiksuotas 2014 metais, pavojingas ne tik miškuose gyvenantiems šernams, bet ir ūkininkų tvartuose laikomoms kiaulėms. Todėl kad jis būtų pažabotas, teko imtis tam tikrų priemonių. Pavyzdžiui, suintensyvinta šernų medžioklė, o Trakų ir Varėnos rajono ūkininkams teko paskersti savo kiaules.

Kaip rodo su afrikiniu kiaulių maru kovojančios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) statistika, laukinėje gamtoje nuo šių metų pradžios mūsų šalyje surasti 109 maru užsikrėtę šernai. Iš jų 54 rasti nugaišę, o 55 sumedžioti.

Vieni labiausiai maro paliesti rajonai - Trakų ir Varėnos. Trakų rajone šiemet identifikuota 11 afrikinio kiaulių maro židinių smulkiuose ūkiuose. Kaip jau skelbė VMVT, pirmieji atvejai nustatyti dar vasarą – rugpjūčio 8 d. Grendavės seniūnijoje. Taip pat pavojingo užkrato židiniai nustatyti Rūdiškių seniūnijoje. Galiausiai paskutinis židinys registruotas Trakų seniūnijoje spalio 6 d.

Plintant marui VMVT direktoriaus 2015 m. rugpjūčio 28 d. įsakymu buvo praplėsta buferinė zona, į ją įtraukiant Varėnos ir Trakų rajonų savivaldybes, ir jose buvo nurodyta ūkininkams, laikantiems ne daugiau kaip 100 kiaulių, pasiskersti jas savo reikmėms iki 2015 m. spalio 15 d. Tiesa, spalio 9 d. šis įsakymas buvo pakeistas, pratęsiant terminą Varėnos rajone išskersti kiaules iki šių metų lapkričio 15 d.

Tai stambiųjų kiaulių augintojų nepalietė, nes laikančių daugiau kaip 100 kiaulių Trakų ir Varėnos rajonuose nebuvo.

Ūkininkai nuolat tikrinami

Pagal VMVT statistiką, Trakų rajone nustačius maro užkratą iš viso buvo registruota 413 gyventojų, laikančių 1177 kiaules. Varėnos rajone kiaules laikančių ūkininkų buvo mažiau. Čia buvo registruoti 166 gyventojai, laikantys 490 riestauodegių.

Kaip informavo VMVT, šiandien kiaulių šiuose rajonuose nebeliko. Varėnos ir Trakų VMVT specialistai nuolat tikrina gautus pranešimus bei kiaulių laikymo vietas dėl nelegaliai laikomų kiaulių. Jei nustatoma, kad ūkininkai nesilaiko draudimo laikyti kiaules, ir tvartuose surandama kiaulių, skiriama administracinė bauda, duodamas nurodymas nedelsiant paskersti laikomas kiaules. Trakų rajone iš viso nustatyti trys tokio pobūdžio pažeidimai.

Ūkininkams ignoruoti draudimo neapsimoka, kadangi gresia nemenkos baudos. Nepaskerdę kiaules baudžiami įspėjimu arba bauda, kuri siekia nuo 29 iki 579 eurų. Be to, reikia žinoti, kad tokiais atvejais ūkininkai netenka galimybės gauti išmokų, kurios išmokamos už patirtus nuostolius.

Be to, nereikia pamiršti, kad griežtos sankcijos taikomos ir tuomet, kai bandomi nuslėpti kiaulių gaišimo atvejai arba kai netinkamai sunaikinamos nugaišusios kiaulės. Tokiais atvejais ūkininkai gali būti baudžiami administracine tvarka, o kai pažeidimas ypač sunkus, yra galimybė traukti baudžiamojon atsakomybėn. Ir, žinoma, tuomet neįmanoma gauti Vyriausybės ir Europos Sąjungos išmokų.

Ir tai toli gražu ne visi gresiantys nemalonumai. Jeigu toje vietoje būtų identifikuotas maro židinys, jo likvidaciją turėtų apmokėti kiaules laikantis ūkininkas. Vieno smulkaus židinio sunaikinimo kaina – 14500 eurų.

Kaip apskaičiuojama išmoka?

Varėnos rajono savivaldybė praneša, kad šiuo metu yra priimami prašymai dėl kompensacijų išmokėjimo. Kokia jų skyrimo tvarka? Kiaules paskerdę ūkininkai per 20 dienų privalo pateikti paraišką savivaldybei, taip pat atsakymus iš laboratorijos, siekiant sužinoti, ar paskerstos kiaulės neserga afrikiniu kiaulių maru. O taip pat tenka pasirašyti pasižadėjimą vienerius metus nelaikyti kiaulių.

Visi dokumentai turi būti pateikiami savivaldybės Kaimo reikalų skyriaus specialistams.
Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA), išmokanti kompensacijas, informuoja, kad išmokos dydis priklauso nuo kelių veiksnių: laikytų kiaulių skaičiaus, jų lyties, prieaugio. Įtakos turi ir tai, ar kiaulė buvo paršavedė. Kad visa tai būtų įvertinta, naudojama speciali formulė. Kiekvienu atveju išmoka skiriasi.

Nacionalinės mokėjimo agentūros atstovė Aistė Mileikaitė atskleidė, kiek kompensacijų jau išmokėta. „Per 2014 metus parama išmokėta 1969 paramos gavėjams. Išmokėta suma siekia 1 mln. 627 tūkst. 428 Lt. 2015 metais iki šios dienos išmokėta parama 591 paramos gavėjui. Jos dydis - 77 tūkst. 243 eurai. Paramos gavimas nėra sudėtingas procesas. Žmonės kreipiasi į savivaldybę, pateikia jai dokumentus, savivaldybė viską sudeda ir atsiunčia Nacionalinei mokėjimo agentūrai. O mes sutikrinę informaciją išmokame kompensaciją“, - aiškino NMA atstovė.

Trakų rajono savivaldybės Žemės ūkio administravimo skyriaus vedėjas Arūnas Dzigas savo ruožtu gyventojams patarė laikytis nurodymų. Anot jo, priešingu atveju galima neišvengti nemalonumų. „Informaciją NMA dėl paramos jau siuntėme du kartus. Pas mus kiaulės skerdžiamos nuo spalio 15 dienos. Dabar jei būtų surasta kiaulių, tai būtų nelegalus laikymas ir už tai būtų skiriamos baudos. Pirmą kartą tektų sumokėti 29 eurus. Antrą kartą baudos būtų žymiai didesnės.