Atėjusi žiema paukščiui ėmė kelti grėsmę. Todėl nutarta baltajam gandrui, likusiam Kalvarijos savivaldybės teritorijoje, padėti.

Žiemoti pasilikusį sparnuotį priėmė Trakėnų k., Kalvarijos sav., įsikūręs VšĮ „Zooparkas“, kuris įsipareigojo šaltuoju metų laiku jį globoti, o atėjus pavasariui išleisti į laisvę.

Dėl šiltesnių žiemų vis daugiau paukščių lieka žiemoti Lietuvoje, tačiau be žmonių pagalbos jie gali ir neišgyventi.Likusius žiemoti paukščius pradėjus maitinti šį darbą būtina tęsti iki pat pavasario.

Atšalus orams ir pripratusiems būti maitinamais paukščiams, tampa vis sunkiau patiems susirasti maisto, jų organizmas silpsta ir paukščiai žūva.

Lietuvoje gandrai - dažna rūšis, aptinkama visoje šalies teritorijoje (gausiausiai – Suvalkijoje, Pamaryje). Atskrenda kovo mėnesį, išskrenda rugpjūčio pabaigoje. Dauguma Lietuvoje žieduotų gandrų žiemoja Rytų Afrikoje nuo Ugandos iki žemyno pietų. Maitinasi beveik vien gyvūniniu maistu. Jo ieško drėgnose pievose, balose ir ganyklose. Gaudo vabzdžius, kitus bestuburius, žuvytes, varliagyvius, ant žemės perinčių paukščių jauniklius. Kartais ryja peles, žiurkes, įvairius roplius. Varlės sudaro tik nežymią raciono dalį.

Keletas patarimų, nusprendusiems žiemą padėti paukščiams

Pirma, reikia pasirūpinti lesyklėle. Ją galima pagaminti iš bet ko - tiek iš pieno pakelio, tiek sukalti iš medžio. Svarbu tik lesyklėlę pagaminti taip, kad ji neužsnigtų, o jei ji iš medžio –padaryti bortelius, kad pabertas lesalas neiškristų. Taip pat ją reikia saugiai, kur nors aukščiau ant šakos, kad lesinamas paukštis netaptų lengvu grobiu kitiems plėšrūnams.

Antra, renkantis lesalą, reikia žinoti, kad paukščiams tinka įvairūs grūdai, tik svarbu, kad jie nebūtų stipriai termiškai apdoroti, pasūdyti. Daugumai paukščių tinka paprastos sėklos, žaliūkėms galima duoti ir papūgėlių lesalą. Galima pasiūlyti ir gyvulinės kilmės maisto – nesūdytų, termiškai neapdorotų lašinių, kokių galima nusipirkti parduotuvėje, sviesto. Lengviausiai prieinamas lesalas yra saulėgrąžos ir žemės riešutai – kaloringos sėklos, kurios turi daug aliejų savyje. Kiti paukščiai mėgsta ir varškę bei baltą sūrį. Galima duoti ir likučius, trupinius nuo stalo. Svarbu, kad jie nebūtų smarkiai termiškai apdoroti ar sūdyti.