Sausio 26 d. Valstybinės analitinės kontrolės skyriaus darbuotojams nuvykus prie Siesarčio informacija pasitvirtino. Plačioje ežero dalyje ties Juodiškėmis anksčiau išgręžtose užšalusiose eketėse po ledu buvo matyti ryški rožinė spalva. Nubraukus nuo skaidraus ledo sniegą kitose vietose taip pat po ledu matėsi rausvi netaisyklingos formos dariniai, kurie išgręžus eketes ir nudažydavo sniegą rausvai. Buvo aiškiai matyti, jog tai ne teršalai, o biologinės kilmės objektai.

Departamento laboratorijos darbuotojai ežero vandenyje atliko fizikocheminių rodiklių matavimus bei paėmė vandens ir rausvų darinių mėginius. Tiriamo ežero vandenyje ištirpusio deguonies koncentracija (13,2 mg/lO2), prisotinimas (91 proc.), o pH yra būdingi geros būklės vandens telkiniams. Laboratorijoje taip pat bus atlikti kitų vandens kokybės rodiklių tyrimai.
Rožinis ežero vanduo

Pasikonsultavus su specialistais bei mokslininkais išsiaiškinta, kad šie rausvos spalvos dariniai yra planktoniniai dumbliai – tikriausiai šaltamėgių rūšių planktoninės siūlinės melsvabakterės. Jų rūšis konkrečiau bus apibūdinta ištyrus mėginį Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamento laboratorijoje.

Aplinkosaugininkai primena, jog panašus, gana retai pasitaikantis, gamtos reiškinys buvo pastebėtas 2004 m. taip pat Molėtų rajone, šalia Bijutiškio esančiame Stirnos ežere, kai pavasarį tirpstantis ledas beveik visame ežere buvo nusidažęs ryškiai rožine spalva.
Rožinis ežero vanduo