Nors Lietuva – nedidelė šalis, tikslingai gamtą fotografuojančių žmonių tėra keli šimtai, tačiau kai kurių jų darbai stebina ne tik kaimynines valstybes, bet ir yra įvertinti tarptautiniuose prestižiniuose fotografijų konkursuose, jų užfiksuotos unikalios Lietuvos gamtos akimirkos pastebėtos didžiųjų užsienio žiniasklaidos portalų.

Šių metų konkurso finale dėl laurų varžėsi autoriai, kurių fotografijos buvo nominuotos dvylikai nominacijų: „Paukščiai“, „Žinduoliai“, „Gamtos akimirka“, „Gyvūno portretas“, „Makropasaulis“, „Lietuvos kraštovaizdis“, „Žmogus ir gamta“, „Kiti gyvūnai“, „Augalijos magija“, „Egzotikos pasaulis“, „Gamtos menas“ bei „Geriausia nespalvota nuotrauka“.
Romualdas Barauskas
Turi labai daug laiko praleisti gamtoje, netgi savotiškai save prievartauji: keliesi labai anksti ryte, leidi ilgus vakarus ir panašiai. Ir fiziškai, ir finansiškai tokia veikla daug reikalauja. O ir gamtos pažinimo, išmanymo reikia.

Kiekvienoje nominacijoje jau išrinktas geriausias darbas ir išskirtos viena ar dvi fotografijos, surinkusios daugiausiai vertinimo komisijos balų. Taip pat tradiciškai renkami dviejų specialiųjų nominacijų – „Geriausios metų fotografijos“ ir „Metų fotografo“ – nugalėtojai. 

Organizatoriai siekia, kad šis konkursas taptų ne tik gamtos fotografų, bet ir visų Lietuvos gamtosauginių organizacijų švente, reikšminga gamtosaugine akcija, o konkurso darbai, fotografijų albumas – Lietuvos gamtos vizitine kortele, kurią su pasididžiavimu galima demonstruoti visoje Europoje. Siekiama, kad bent simboliškai prie konkurso prisidėtų kuo daugiau šalies valstybinių ir visuomeninių gamtosauginių organizacijų. 

Į konkurso „Gintarinis žaltys 2013“ finalą atrinkti 227 darbai patenka į fotoalbumą „Lietuvos laukinės gamtos fotografija 2013“.
Gamtos fotografas Romualdas Barauskas

Konkurso rezultatai paaiškės gegužės 28 dieną, kai Vyriausybės rūmuose bus atidaryta paroda. Iš geriausių Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurso darbų surengta paroda bus eksponuojama įvairiose šalies vietose pristato geriausių Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkursą.

Vieną apdovanojimą gaus ir daugiausia DELFI skaitytojų balsų pelniusios fotografijos autorius, taigi kviečiame aktyviai balsuoti. Peržiūrėti darbus ir atiduoti savo balsą galite paspaudę ŠIĄ NUORODĄ.

„Gamtos fotografija - sunkus darbas“

Konkurso organizatorių atstovas gamtos fotografas Romualdas Barauskas GRYNAS.lt sakė, jog nepaisant atpigusios ir lengviau prieinamos kokybiškos fotografijos įrangos, Lietuvos gamtos fotografų ir kartu konkurso dalyvių skaičius per pastaruosius metus kito nežymiai.

„Gamtos fotografija yra didelis ir sunkus darbas ir tam pasiryžta tikrai nedaugelis. Galima, žinoma, mėgėjiškai fotografuoti pro mašinos langą, bet tokios nuotraukos išeina labai netolygios, žemos  vertės. Turi labai daug laiko praleisti gamtoje, netgi savotiškai save prievartauji: keliesi labai anksti ryte, leidi ilgus vakarus ir panašiai. Ir fiziškai, ir finansiškai tokia veikla daug reikalauja. O ir gamtos pažinimo, išmanymo reikia, - kalbėjo R. Barauskas. - Aš ir kiti kolegos paprastai praleidžiame apie šimtą parų gamtoje per metus. O nuvažiuotum kur nors į Norvegiją ar Afriką ir užtektų vos 20-ies, nes ten žymiai daugiau laukinės gamtos, ji mažiau baikšti.“ 

Gamtos fotografas teigė, jog „Gintarinio žalčio“ fotografijų kokybės kartelė yra iškelta labai aukštai ir tokį lygį palaikyti yra nelengva ir reikalauja daug pastangų. Todėl nenuostabu, jog tikrų gamtos fotografų Lietuvoje nėra daug, apie 100-200 žmonių.
Geriausios 2013-ųjų metų gamtos fotografų nuotraukos
Paklausus kokios kategorijos sulaukė daugiausiai dalyvių, pašnekovas sakė, jog šiemet tendencijos panašios kaip ir ankstesniais metais, bet kokias nuotraukas fotografai pateikia labai priklauso ir nuo gamtinių sąlygų, ir laukinių gyvūnų būdo. 
Citata
Mes keliame kartelę, neleidžiame, neskatiname nuotraukų, kur gyvūnas akivaizdžiai trikdomas. Tokios nuotraukos yra iškart metamos.

Už ką gamtos fotografas gali būti „diskvalifikuotas“?

„Pavyzdžiui, daugiausiai naktį aktyvius žinduolius fotografuoti yra gana sunku , todėl nedaug žmonių Lietuvoje tai daro. O paukščiais besidominčių, juos stebinčių žmonių yra gerokai daugiau ir gamtos fotografų fotografuojančių paukščius yra daugiau, tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Paukščiai kaip ir žmonės yra aktyvūs šviesiu paros metu, jų balsai lengvai girdimi. Tu juos matai, girdi, todėl palyginus lengviau yra užsiimti ir jų „medžiokle““, - juokėsi gamtos fotografas. 

Jis taip pat pastebėjo, jog kai kurios anksčiau mažiau populiarios kategorijos – augalų, gamtos meno, makrofotografijos – šįmet sulaukė daugiau dėmesio, šiuos personažus fotografai laiko vis įdomesniais ir juos vertina.

„Pirmaisiais metais paukščiai sulaukė daugiausiai dėmesio, vėliau žinduoliai labiau „į madą“ atėjo, o štai šiemet jau pastebimas ir didesnis dalyvių skaičius augalų, gamtos meno kategorijose. Jos jau yra stipresnės ir darbai solidesni“, - sakė vienas konkurso organizatorių.
Kalbėdamas apie „Gintarinio žalčio“ misiją, R. Barauskas teigė, jog konkursu stengiamasi šviesti tiek visuomenę, tiek pačius fotografus.
Geriausios 2013-ųjų metų gamtos fotografų nuotraukos

„Atliekame ekologinio, gamtosauginio švietimo misiją, leidžiame žmonėms prisiliesti prie gamtos, suteikiame gerų emocijų. Kitas dalykas, lindimas į gamtą nėra gerai, niekas ten mūsų nelaukia. Todėl kitas mūsų tikslas yra etinis – šiek tiek suvaldyti žmones, kurie lenda į gamtą. Mes keliame kartelę, neleidžiame, neskatiname nuotraukų, kur gyvūnas akivaizdžiai trikdomas. Tokios nuotraukos yra iškart metamos (šalin, - red. past.). O fotografai irgi nori būti įvertinti, tai kam man fotografuoti paukščių lizdą ar lįsti prie jų, jeigu tokių nuotraukų niekas niekur nerodys, nedės. Mūsų konkursas ir skatina tokias gero elgesio gamtoje taisykles“, - kalbėjo gamtos fotografas.

„Esame nemėgstami rimtų fotomenininkų, nes tie gamtos dienoraščiai yra populiaresni nei abstrakčios fotografijos. O gamtos fotografija, jeigu ji yra gera, vis tiek plačiajai visuomenei yra lengviau prieinama ir suprantama. Bet mes ir esame ne menininkai, o reporteriai, dokumentalistai.“