Toskanoje rengiama medžioklė su šunimis. Ir tai ne vien pramoga, bet ir kova su pavojingai išaugusiais šernų būriais, kurie keliauja iš vieno šalies krašto į kitą. Prieš 60 metų Italai turėjo atsivežti šernų iš Rytų Europos, kad galėtų juos medžioti. Dabar medžioklė ne tokia populiari, o šernų priviso tiek, kad gamtosaugos ministerija, bent jau Toskanoje, priversta paskelbti pavojų.

Ne ką geriau ir kituose regionuose. Praėjusias metais šėldami šernai kartu su kitais laukiniais gyvūnais padarė 100 milijonų eurų nuostolių – naikino derlių, žudė naminius gyvulius. Nuo šernų nukentėjo ir žmonės. Vienas jų – Sicilijoje, kai ramiai vaikštinėjo su šuneliu.

„Šernų tiek daug – ir aplink kaimus, ir negyvenamas vietas. Jie ieško maisto, knisa tuščias picos dėžes, kitas atliekas. Ir jeigu žmogui pasitaikys kelyje patelė su jaunikliais, jo gyvybei gali kilti pavojus. Panašios nelaimės nutiko Sicilijoje ir kitose Italijos dalyse. Šernai puolė žmones gindami savo jauniklius“, – apie situaciją aiškina medžiotojas Francesco Vicarelli.

Medžiotojai sako, kad geriausia būtų, jeigu valdžia panaikintų draudimus kada ir kur grupės gali medžioti, kiek gali vestis šunų.

Toskanos valdžia linkusi pailginti laiką, kai leidžiama medžioklė, leisti ūkininkams spąstais gaudyti šernus jiems priklausančioje žemėje, pagaliau atverti rinką šernienai. Bet gamtosaugininkai paragino italus spausti vyriausybę, kad ši nedrįstų niekais paversti gyvūnus ginančio įstatymo. Ir dar blogiau – uždirbinėti pinigus iš laukinės gamtos.

Pasaulinio laukinės gamtos fondo nuomone, geriausia būtų leisti ūkininkams vilioti šernus į spąstus, bet abejotina, kad su tuo sutiks medžioklės mėgėjai. Tad ūkininkai tebelaukia, kuo baigsis kova su šernais.