Tarp Karlų kaime esančių šilumos tiekimo vamzdžių įstrigusį briedžiuką Bendruoju pagalbos centro telefonu paskambinęs pranešė vietos gyventojas. Ši informacija buvo perduota aplinkos apsaugos pareigūnams ir Priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai.

Laukinio gyvūno gelbėjimo operacijoje dalyvavęs Visagino priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojas Žanas Girdvainis GRYNAS.lt sakė, kad gauta informacija iš tiesų pasitvirtino. Atvykę gelbėtojai rado ant dviejų šilumos tiekimo vamzdžių pakibusį jauną briedį.

„Jis bandė peršokti, bet neišėjo. Kabėjo ore – kojos nesiekė žemės. Pats iššokti negalėjo. Mes tada priėmėme sprendimą panaudoti vandens žarnas. Prakišome žarnas ir iškėlėme jį. Tik taip pavyko jį išvaduoti. Pjauti nieko nereikėjo. Užteko žarnų ir žmonių jėgos“, - pasakojo gelbėtojas, pridėjęs, kad gelbėjimo operacijoje dalyvavo septyni vyrai.

Vyras sakė, kad kol gelbėtojai darbavosi, briedžiuko pamiškėje kantriai laukė motina. „Jo motina buvo šalia ir laukė. Paskui jis nubėgo pas ją. Atrodo, kad briedžiukas sveikas. Jis buvo labai jaunas, bet tikslaus amžiaus pasakyti negaliu.

Pašnekovas sakė, kad Karlų kaimas kertasi su briedžių migracijos keliu, todėl tai jau ne pirmas panašus atvejis, kai laukiniam gyvūnui prireikia pagalbos.

„Žinoma, kad toje vietoje yra briedžių migracijos kelias. Jie ten dažnai vaikšto. Jie eina nuo atominės elektrinės link Karlų kaimo, o tada – į miesto pusę. Briedžius ten dažnai matom. Prieš keturis metus buvo užstrigęs netoli Visagino“, - kalbėjo Ž. Girdvainis.

GRYNAS.lt primena, kad laukinių žvėrių migracijos pikas pasiekiamas spalio ir lapkričio mėnesiais. Visų pirma taip atsitinka dėl to, kad vyksta stambiųjų kanopinių žvėrių – briedžių, elnių – ruja. Rujos metu šie žvėrys būna kur kas aktyvesni.

Gamtininkai sako, kad aktyviausi jie būna tamsiuoju paros metu. Per parą jie gali nueiti ne vieną dešimtį kilometrų. Šiam periodui taip pat būdinga tai, kad rujos metu žvėrys būna kur kas mažiau atsargūs ir kartais elgiasi visiškai neadekvačiai.

Ne visada nuo susidūrimo su žvėrimis apsauginės tvoros gelbsti šimtu procentų. Pavyzdžiui, Panevėžio magistralėje – nors ten ir yra aptverta tvora, didelis žvėris tokią tvorą ne taip sunkiai įveikia.

Lapkričio ir gruodžio mėnesiais prasideda kita – žieminė žvėrių migracija. Ypač briedžiai iš savo vasaros ganyklų tokiu metu grįžta į žiemos ganyklas, į didžiuosius miškus. Jie gali migruoti ne vieną dešimtį kilometrų, ir tai taip pat sukelia susidūrimo grėsmę. Ir ne tik autostradose, bet ir mažesniuose rajonų keliuose.