Jūrų pabaisos - kaip tos, apie kurias amžius pasakota jūrininkų legendose - iš tiesų gali egzistuoti, teigia mokslininkai. Tačiau jos greičiausiai nėra panašios į legendinę Nesę - nes nėra dinozaurų pailkuonės.

Neatrastų stambių jūros padarų egzistavimo galimybę mokslininkai svarsto Londono zoologijos draugijos (ZLS) susitikime antradienį, rašo „The Daily Mail“.

Vienas iš kalbėtojų, mokslo temomis rašantis paleontologas, daktaras Darrenas Naishas, nurodė, jog „didžiulis skaičius atvejų, kai matyta „jūrų pabaisa“, negali būti paaiškintas tik klaidomis, jau žinomų gyvūnų pasirodymais ar gandais“.

„Bent kai kurie iš tų stebėjimų, kuriuos atliko mokyti gamtininkai, greičiausiai yra pasakojimai apie susidūrimus su tikrais, nežinomais gyvūnais“, - teigė jis.
Ch. Paxtonas
Zoologai ir kriptozoologai sutinka, kad stambių gyvūnų sąrašas nėra pilnas. Dabar turime nuspręsti, ar kriptozoologijos duomenys gali būti laikomi moksliniais duomenimis ieškant naujų rūšių.

„Ir todėl, kad dideli jūrų gyvūnai ir toliau atrandami (pastaraisiais metais buvo aptikta naujų banginių bei ryklių rūšių), idėja, jog tokia rūšis dar bus atrasta, yra, mažų mažiausiai, tikėtina“, - sakė D. Naishas.

Tačiau jis pabrėžė, kad tokie gyvūnai nėra pelziozaurai ar kiti iš dinozaurų laikų išlikti negalėję padarai, kaip mano kai kurie iš idėjos entuziastų.

„Idėja, kad šios jūrų pabaisos yra išlikę pleziozaurai yra visiškai prastas paaiškinimas“, - pabrėžė D. Naishas.

Specialistų susitikimas, pavadintas „Kriptozoologija: mokslas ar pseudomokslas“, buvo organizuotas daktaro Charleso Paxtono iš Šv. Andrejaus universiteto. Jo manymu, negalima manyti, kad bet koks vandenynuose gyvenantis didelis padaras būtų tikrai aptiktas iki šiol.

„Jei kriterijus yra vien didumas, tai nėra argumentas“, - sakė Ch. Paxtonas, tačiau ir jis pabrėžė, kad gyvas pleziozauras - kaip aiškinamas Nesės mitas - nėra įmanoma.

„Jei gyvi tebėra kokie nors priešistoriniai gyvūnai, tai reikštų, kad mes netinkamai suprantame iš fosilijų gaunamą informaciją“, - nurodė jis.

Per paskutiniuosius du dešimtmečius buvo aptiktos aštuonios naujos stambių jūrų gyvūnų rūšys.

Tuo metu 1905 metais zoologai Edmondas Meade'as Waldo'as ir Michaelas Nicollas Brazilijos pakrantėje teigė matę „jūrų gyvatę“.

„Zoologai ir kriptozoologai sutinka, kad stambių gyvūnų sąrašas nėra pilnas. Dabar turime nuspręsti, ar kriptozoologijos duomenys gali būti laikomi moksliniais duomenimis ieškant naujų rūšių“, - sakė Ch. Paxtonas.