Kaip elgtis radus paukščio jauniklį?

Pavasaris bei pirmoji vasaros pusė yra paukščių perėjimo metas, todėl Lietuvos ornitologų draugija sulaukia labai daug skambučių dėl aptiktų paukščių jauniklių. Į šią situaciją pažvelgus iš vienos pusės yra džiugu, kad turime tiek daug paukščių likimui neabejingų žmonių, tačiau iš kitos pusės, tai rodo, kad žmonės ne visuomet žino, kaip elgtis tokioje situacijoje. Gana dažnai užvaldo noras pasirūpinti iš pirmo žvilgsnio paliktais paukščiukais, tačiau taip pasielgti reiktų tik labai išskirtiniais atvejais. Tad kaip pasielgti – priglobti surastą paukščio jauniklį ar jį palikti gamtoje? Visų pirma, reiktų atminti, kad laisvėje gimęs paukštis turi laisvėje ir gyventi. Todėl radus paukščio jauniklį reiktų teisingai įvertinti situaciją:

- jei Jūsų surastasis paukščiukas yra be akivaizdžių sužeidimo požymių,  apsiplunksnavęs, savarankiškai juda (nesvarbu, kad nematote jo skrendant), tuomet palikite ten kur suradote – jo tėvai tikrai nepaliko likimo valiai. Kai kurių rūšių paukščių jaunikliai lizdus dar ne visiškai mokėdami skraidyti, todėl juos tėvai nusiveda į kiek įmanoma saugesnę vietą ir jais rūpinasi kol šie taps savarankiškais. Neretai pasitaiko, kad paukščiukai aptinkami jiems nesaugioje aplinkoje – šalia judrių kelių, automobilių stovėjimo aikštelėse, vietose, kuriose gausu šunų ar kačių. Tokiu atveju patartina paukštį perkelti į kuo arčiau radimo vietos esančią saugią vietą – užkelti paukštį ant medžio apatinių šakų, pernešti į tankesnius krūmus ar miškelį, kur jie galės patys pasislėpti;

- jei Jūsų surastasis paukščiukas dar plikas ir savarankiškai labai mažai juda, apsidairykite jo lizdo ir įkelkite į jį. Svarbu, kad lizde būtų tokie pat paukščiukai, kaip ir jūsų rastieji. Jei jis suardytas ar iškritęs, įkelkite atgal ar įrenkite kuo panašesnį kitą. Namuose tokio amžiaus jauniklius išauginti yra nepaprastai sunku.

- jei Jūsų surastasis paukščiukas yra akivaizdžiai sužeistas, gamtoje išgyventi jam šansų jau praktiškai nėra. Tokiu atveju reiktų paimti paukštį ir kreiptis į specialistą – veterinarą ar gyvūnų globėjų asociaciją, kurioje dirba veterinarai.

- jei radote iš lizdo iškritusį gandriuką, tai atminkite, gandrų jaunikliai ant žemės šalia lizdo gali atsidurti keliais atvejais iškrenta netyčia arba būna specialiai išmesti tėvų. Netyčia iškristi gali dėl audros ar stipraus vėjo šuorų, nulūžus lizdą laikančiam pagrindui, nesėkmingai besimokantys skraidyti. Tėvų išmetami gali būti dėl to, kad jie yra sergantys ir taip apsaugomi kiti jaunikliai. Tačiau atskirti, ar tai netyčia iškritęs jauniklis, ar išmestas tėvų neretai būna gana sunku. Tokiu atveju, jei tik jauniklis nėra akivaizdžiai sužeistas, reikia pabandyti jį įkelti atgal į lizdą. Ir jei po kurio laiko šis vėl atsidurs ant žemės, tuomet dar kartą įkelti jau nereikia, o reikia elgtis kaip su sužeistu paukščiu. Galima skambinti Gyvūnų globėjų asociacijai. Tačiau jos darbuotojai prašo, kad nakties metu skambintumėte tik esant kritiškai situacijai. Jos numeris - 8 686 44828

Kaip elgtis radus sužeistą paukštį?

Labai dažnai suradus sužeistą paukštį nežinoma kur kreiptis pagalbos. Todėl norėtume patarti kaip elgtis tokioje situacijoje:

- suradę sužeistą paukštį nuneškite jį apžiūrėti veterinarams. 

- nepasitarę su veterinaru nesiimkite patys gydyti, šerti ar girdyti. Pasitaiko atvejų, kad neteisingas gydymo būdas, lesalas ar jo pateikimo metodas tampa paukščio žūties priežastimi;

- paukštį laikykite šiltai, minkštu popieriumi ar medžiaga išklotoje dėžutėje, uždengtoje orui pralaidžia medžiaga;

- dėžutę su paukščiu laikykite ramioje aplinkoje, patartina tamsoje. Tuomet paukštis apsiramins nuo patirto išgąsčio.

Elgesio su paukščiu grafikas

Sužeistą paukštį tinkamai slaugyti sugeba tikrai ne kiekvienas žmogus, nes tam reikia nemažai laiko, kantrybės ir žinių. Nesistenkite paukščio gydyti patys – perduokite specialistams!