Pagal praneštą informaciją Lietuvos geologijos tarnybos specialistai nuvyko į Vilkų mišką, esantį Panevėžio rajone, kur medžiotojas surado savo šunis, įkritusius į vandens pilną duobę.

Apžiūrėjus vietoje paaiškėjo, kad tai karstinio proceso apraiška – karstinė smegduobė. Tai 6 m skersmens ir 5,4 m gylio įgriuva, prieš 2–3 savaites atsiradusi miško biržėje. Ji šulinio formos, sienelės stačios, jose atsidengia moreninis priemolis, nuo žemės paviršiaus iki vandens yra 1,4 m.

Ši smegduobė yra vidutinio dydžio, tačiau netikėta šioje vietoje, nes nepatenka į nustatytą Šiaurės Lietuvos karstino rajono plotą. Artimiausias karstinam rajonui priskirtas plotas – už maždaug 10 km į šiaurės rytus, esantis prie Vadaktų miestelio.

Atlikus preliminarią teritorijos apžiūrą paaiškėjo, kad ši smegduobė nėra vienintelė. Nedideliame plote buvo aptiktos kelios gerokai senesnės smegduobės. Tai rodo, kad tokių karstinių reiškinių gali būti ir daugiau, tačiau juos aptikti yra ganėtinai sunku, nes tai yra miškinga teritorija.

Po šio įvykio reikia naujai pažvelgti į karstinių reiškinių paplitimą ir peržiūrėti Lietuvos geologijos tarnyboje sukauptus šios teritorijos geologinius duomenis. Šis įvykis įpareigoja patikslinti karstinio rajono ribą.

Tarnyba vykdo valstybinio aplinkos monitoringo programos priemonę karstinio kraštovaizdžio būklei stebėti, duomenis apie registruotus naujus karstinius reiškinius talpina į GEOLIS Geologinių reiškinių posistemį. Šiemet užregistruota virš 30 karstinių reiškinių.

Karstinis reiškinys - geologinių procesų ir reiškinių visuma, susijusi su uolienų tirpinimu, požeminių tuštumų ir specifinių paviršinių karstinio reljefo formų susidarymu. Tirpinamos uolienos gali būti klintis, dolomitas, kiek mažiau paplitęs gipso ar sulfatinis karstas. Terminas karstas kilo iš vokiško Slovėnijos regiono Kraso pavadinimo.