Patriotinių dainų atlikėja

Be perstojo čiauškanti ir švilpianti papūga Albiniukas linksmina ne tik namų šeimininkus, bet ir svečius. Vieną mylimiausių lietuvių liaudies dainų „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“ nuolat traukia ne tik šių namų šeimininkas, bet ir papūga.

Papūga žodžius ir dainos melodiją pakartoja tiksliai. Kaip tikra savo šalies patriotė ji nuolat skanduoja žodžius „Lie-tu-va! Lie-tu-va! Lie-tu-va!“

Kiek per ketverius metus Žako veislės papūga išmoko žodžių, jos savininkas, šiaulietis tautodailininkas S. Tamulis nedrįsta spėlioti. Papūga daug kalba. Tik užsukus pas tautodailininką į namus, papūga pradėjo kartoti: „Labas, čiūčela. Labas, čiūčela“. Moka papūgėlė ir prisistatyti: „Tuk tuk, tuk. Aš – Albinas, papūga. Uodega raudona“.

Kol televizijos operatorius filmavo iš toli, papūga kalbėjo, tačiau priėjus arčiau – nuščiuvo.

Mylimiausias – namų šeimininkas

Pilkos spalvos, raudona uodega Žako veislės papūga labiausiai pasitiki savo šeimininku, tačiau S. Tamulio žmonos nemėgsta. Pasirodo Albiniukas yra patelė, todėl moteriai tenka pasisaugoti. „Jie yra konkurentai dėl manęs, nes papūgos renkasi savo antrąją pusę, priešingą lytį“, – sako S. Tamulis. Tautodailininkas meiliai ir atsargiai kalbasi su papūgėle. Jai sako malonius žodžius, kviečia Albiniuką tūpti ant peties. Jau antrą papūgą auginantis kaukių drožėjas S. Tamulis sako, kad kalbantis paukštis padeda jam dirbti. Jis ne tik linksmina, bet ir skiedras gaudo, su snapu kalena medį.

Papūgai namų šeimininkai leidžia namuose skraidyti. Specialiai Albiniukui išskaptuotas medis, kur paukštis gali karstytis ir slėptis.

Albiniuko dainos skamba iš balkono

Šeimininkas sako, kad papūga apetitu nesiskundžia. „Albiniukas labiausiai mėgsta varškę su bananais, susmulkintą, sumaišytą. O šiaip viską mėgsta: vaisius, daržoves, riešutus,“- pasakoja S. Tamulis. Vyras augina jau antrą papūgą. Pirmąją nusipirko iš Rygos zoologijos sodo. Jai buvo 10 metų. Kalbėti neišmokė, nors bandymų buvo daug. Antrąją papūgą Albiniuką S. Tamulis įsigijo 4 mėnesių. Ši papūga ne tik linksma, daug kalba, dainuoja. Pasiklausyti jos traukiamų dainų vasarą prie daugiabučio namo balkono susirenka vaikai. Kartais vaikai bando išmokyti papūgą negražių žodžių, tačiau S. Tamulis sudrausmina vaikus, kad šie neišdykautų.