Į redakciją pasipylę skaitytojų skambučiai ragino artėjant žiemai pasirūpinti Kalniečių parko tvenkinyje gyvenančia nutrijų šeimynėle.

Sočiai maitinamos

Prie Kalniečių parko tvenkinio vaikštinėjantys gyventojai džiaugėsi čia netikėtai iš nežinia kur atsiradusiais žolėdžiais gyvūnais – nutrijų šeimynėle.

Žmonės dosniai vaišino nutrijas batono riekutėmis, pjaustytais obuoliais, tarkuotomis morkomis, kitomis daržovėmis. Nutrijų figūros bylote byloja, kad šiems gyvūnams čia maisto netrūksta. Tai patvirtina ir nuo maisto apsunkusios antelės, balandžiai ir kiti sparnuočiai, kuriuos nutrijų šeimynėlė taikiai sutinka prie Kalniečių gyventojų kasdien gausiai siūlomų pietų.

„Nutrijos čia puikiai įsitaisė – jau ir guolius pakrantėje susisuko, yra žmonių mylimos, maitinamos, gali kasdien plaukioti. Tokių gerų sąlygų kitur joms reikėtų su žiburiu paieškoti“, – tvirtino Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis, atėjęs prie tvenkinio pasidomėti nutrijų gyvenimo sąlygomis.

Tiktų sodyba su tvenkiniu

B.Noreikio nuomone, kai tvenkinį pradės kaustyti ledas, nutrijas reikės perkelti į šiltesnę aplinką: tvartą, daržinę ar į lauko voljerą su šieno kupetaite, kurioje galėtų žiemoti.

Šie gyvūnai gan atsparūs šalčiams. Daug nutrijų gyvena Vakarų Europos gamtos prieglobstyje, net ir vakarinėje Rusijos dalyje. Tad šildomų patalpų šiems gyvūnams nereikia.

„Būtų gerai, kad atsirastų sodybos su tvenkiniu savininkas, kuris norėtų auginti šią jaukią šeimynėlę arba bent kelis jos narius. Tokioje sodyboje nutrijos nuo pavasario iki vėlyvo rudens galėtų plaukioti tvenkinyje, o žiemotų kad ir lauko voljere su šienu. Mes padėsime sugauti šiuos gyvūnus“, – pažadėjo Lietuvos zoologijos sode dirbantis B. Noreikis.

Zoologijos sodas nutrijų priglausti negali, nes tai – naminiai, o ne laukiniai gyvūnai. Vis dėlto, jei neatsiras jas žiemai priglausti norinčių žmonių ir nutrijos liks žiemoti ant ledo, Zoologijos sodas mėgintų surasti joms žiemojimo vietą.

Laukiame skambučių

Nors nutrijos panašios į didžiules žiurkes, tačiau jos nėra piktos – gali labai prisirišti prie šeimininko ir net leistis paimamos ant rankų.

Tik reikia neužmiršti, kad nutrijos, kaip ir dauguma gyvūnų, gina savo jauniklius, todėl jų nereikia erzinti ar kitaip drumsti ramybę – gali įkąsti.

Atėjusieji pasižiūrėti ar pamaitinti šių žolėdžių gyvūnų sakė matę nutriją, maitinančią savo jauniklį vandenyje. Ką tai galėtų reikšti? „Tai nieko nuostabaus – nutrijų pieno liaukos yra kūno šone, todėl jos gali maitinti jauniklius net ir plaukdamos“, – paaiškino B. Noreikis.