Lietuvoje ateinantį pavasarį gali gimti vienas ar keli baltapelekio rifinio ryklio jaunikliai. Kauno prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ akvariume plaukiojanti ryklio patelė jau antrą mėnesį stambėja, o aplink ją plaukioja žvalus patinėlis, todėl akvariumą prižiūrintis Jūrų muziejaus Akvariumo skyriaus vedėjas Saulius Karalius mano, kad patelė gali lauktis.

„Ryklius ne taip paprasta apžiūrėti: jų neiškelsi iš akvariumo ir nepririši kruopštesnei apžiūrai, todėl apie jų būklę turime spręsti iš išvaizdos. Vis dėlto matau, kad ši jau lytiškai subrendusi ryklio patelė neįprastai stambėja pilvo srityje. Manau, kad tai gali būti nėštumo pradžia. Jei įtarimai pasitvirtintų, po 10-13 mėnesių ji turėtų vieną ar kelis palikuonis“, – sakė S. Karalius.

Prekybos centro akvariume gyvenančių baltapelekių rifinių ryklių patelės turėtų kas dvejus metus atsivesti apie 1-2, kiek rečiau - po 5-6 jauniklius. Ši patelė būtų pirmoji besilaukianti nuo akvariumo įrengimo. Kol kas sunku pasakyti, kiek 60 centimetrų ilgio naujagimių rykliukų galima tikėtis pavasarį.

„Jei rykliukai gimtų, iškeltume juos į akvariumo techninėse patalpose įrengtą karantino sistemą, kuri naudojama naujų žuvų aklimatizacijai. Čia jie augtų kol priprastų maitintis ir sustiprėtų. Vėliau, perkėlus į akvariumą, reikėtų stebėti tėvų elgesį, nes rykliai neprižiūri palikuonių ir gali rodyti agresiją“, – planus atskleidė specialistas. Jis yra vienas iš profesionalių narų ir biologų komandos narių, prižiūrinčių prekybos centro akvariumo gyventojus.
 Baltapelekis ryklys prekybos centro akvariume
Tai būtų pirmoji ryklio vada, gimusi Lietuvoje. Šeši Karibų jūros rykliai „Megos“ akvariume gyvena jau septintus metus. Kiekvienais mokslo metais juos gali apžiūrėti bei daugiau sužinoti pradinių klasių mokiniai, su mokytojais atvykę į mokomąją - pažintinę ekskursiją „Akvariumo paslaptys“.

„Atvykusius vaikus akvariumą prižiūrintys narai supažindina su rykliais, jų gyvenimu ir visa vandenynų bei jūrų gyvūnija, kurios graži dalis gyvena akvariume. Be to, jei įtarimai pasitvirtins, jie turės retą progą matyti pirmąją jauniklių besilaukiančią ryklio patelę“, – kalbėjo prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ rinkodaros vadovė Rasa Vyšniauskienė.

Kaune įsikūręs prekybos centro akvariumas yra aukščiausias Baltijos šalyse ir vienas iš 10 aukščiausių pasaulyje. Akvariume palaikoma vidutinė +25 laipsnių Celsijaus vandens temperatūra, jame ištirpinta daugiau kaip 10 tonų druskos. Vandens kokybę ir temperatūrą palaiko kompiuterinė sistema.