Akcijos pradžia buvo paskelbta rugsėjo 17 d. Visą mėnesį į zoologijos sodą nešini gilėmis traukė gyvūnams norintys padėti žmonės. Taip pat buvo sulaukta ir nemažai mokyklų, įmonių ir kitų įstaigų nešulių. Tarp dalyvių - ir Kauno Botanikos sodas. Botanikos sodo atstovė Indrė Sekevičienė pasakojo, kad idėja rinkti giles sodo gyvūnams kilo neatsitiktinai.

„VDU Kauno botanikos sodas džiaugiasi prisidėdamas prie gražia tradicija tapusios akcijos „Gilė“. Tiesa, šie metai dėl didelės sausros nebuvo palankūs – botanikos sode daug gilių nebuvo. Tačiau pavyko rasti du gilių pilnus ąžuolus – surinkome kelis didelius maišus gilių. VDU Kauno botanikos sodui rūpi ne tik augalai, bet ir gyvūnai – su malonumu prisidedame ir ateityje prisidėsime prie gražių iniciatyvų. Taip pat džiaugiamės naujomis idėjomis rengti bendrus Kauno zoologijos sodo ir VDU Kauno botanikos sodo projektus, apie kuriuos gamtos mylėtojai sužinos jau netrukus“, – apie bendrus projektus pasakojo botanikos sodo atstovė.

Saulėtą šeštadienį atnešusieji gilių buvo pakviesti nemokamai apsilankyti sode ir sudalyvauti akcijos „Gilė“ renginiuose.

Akcijos „Gilė“ uždarymo renginio lankytojus pritraukė gyvūnų prižiūrėtojų pasakojimai ir užsiėmimai su gyvūnais. Visi norintys galėjo stebėti, kaip gilėmis mėgaujasi zebrai, kengūros ar netgi beždžionės. Drąsiausieji buvo pakviesti pagelbėti gyvūnų prižiūrėtojams, o smalsiausi galėjo pabendrauti su specialistais, kurie pasakojo apie ąžuolo gilių naudą gyvūnams.

Artėjant žiemai ir orams vis labiau vėstant Afrikos gyvūnai greitai persikels į jiems skirtas zoologijos sodo žiemojimo patalpas. Tiesa, žirafas pamatyti pavyks ir kai kuriomis žiemos dienomis. Zoologijos sodo Kanopinių žinduolių skyriaus vyresnioji zoologė Gerda pasakojo, kad net ir egzotiški gyvūnai iš šiltų kraštų kartais išleidžiami į lauką ir žiemą.

„Kuomet lauke temperatūra nukrenta žemiau dešimties laipsnių, mūsų Afrikos kanopiniams gyvūnams būti lauko patalpose tampa per šalta – jie kaip ir mes atšalus orams gali peršalti. Todėl šie gyvūnai yra palaipsniui perkeliami į vidines voljerų patalpas. Kai kuriuose voljeruose, tarkime, pas žirafą, visą žiemą temperatūra yra palaikoma tarp 23 – 27 laipsnių Celsijaus. Ne visi kanopiniai gyvūnai šalčio bijo vienodai. Tarkime, zebrai yra atsparesni temperatūros pokyčiams, jų odos sluoksnis yra storesnis ir šie gyvūnai yra kur kas judresni už žirafas ar begemotus, todėl net ir žiemą zebrus esant šiltesniam orui ir saulėtai dienai išleidžiame laukan. Pasitaikius itin šiltoms žiemos dienoms, į lauką išleidžiami ir kiti gyvūnai. Tiesa, jie patys gali pasirinkti, ar temperatūra lauke jiems yra tinkama, o gal visgi per šalta“, – apie gyvūnų žiemojimą zoologijos sode pasakojo zoologė.