Ūkininkai turi laikytis griežtų taisyklių

Kaip informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), biologinio saugumo tikslas – užtikrinti, kad į kiaulių laikymo ir kiaulių pašaro ruošimo vietas nepatektų gyvūnų užkrečiamųjų ligų sukėlėjų.

Ir čia pat VMVT specialistai pateikia devynias taisykles, kurių privalu laikytis kiekvienam kiaules auginančiam ūkininkui. Šios priemonės padės apsaugoti ūkį nuo afrikinio kiaulių maro viruso:

1. Tvartą reikia aptverti tvora taip, kad būtų išvengta kontakto su šernais.

2. Jei ūkininkas dalyvavo medžioklėje ar išdorojant šerną, tvarkė išknistą dirvą ar lankėsi kitame kiaulių ūkyje, jis turi eiti prie savo kiaulių tik nusiprausęs, persirengęs ir pasikeitęs avalynę.

3. Negalima leisti pašaliniams žmonėms lankytis kiaulių tvarte, būtina riboti pašalinių transporto priemonių įvažiavimą į kiemą.

4. Prie kiekvieno naudojamo įėjimo į tvartą ir tvarto pagalbines patalpas reikia įrengti dezinfekcinius kilimėlius. Dezinfekcinis kilimėlis daromas taip: į tvirtą negilią dėžę pripilama pjuvenų ir jos sulaistomos veterinarijos vaistinėje įsigytu dezinfekciniu skysčiu, veikiančiu afrikinio ir klasikinio kiaulių maro virusą. Galima naudoti ir veterinarijos vaistinėje ar specializuotoje parduotuvėje įsigytą dezo kilimėlį, sulaisčius jį dezinfekuojančiu skysčiu. Dezinfekcinio skysčio reikia reguliariai papildyti.

5. Prieš darbus tvarte ir juos baigus, reikia persirengti ir persiauti, švariai nusiplauti rankas. Tvarte būtina dėvėti tik darbui tvarte skirtus drabužius ir tik darbui tvarte skirtą avalynę.

6. Kiaules reikia šerti tik termiškai apdorotu pašaru, niekada negalima šerti kiaulių virtuvės ir maisto atliekomis. Šių metų derliaus grūdus reikia nuplikyti verdančiu vandeniu arba išlaikyti gerai vėdinamose, apsaugotose nuo aplinkos poveikio patalpose ne mažiau kaip 1 mėn., prieš naudojant juos kiaulių pašarui.

7. Pakratams negalima naudoti šiaudų, atvežtų tiesiai iš lauko. Reikia palaikyti juos sausoje vėdinamoje vietoje ne mažiau kaip 3 mėnesius.

8. Pašarus reikia pirkti tik iš patikimų pardavėjų ir saugoti nuo aplinkos veiksnių bei kenkėjų.

9. Tvarte būtina reguliariai naikinti graužikus, vabzdžius ir kitus kenkėjus, nes jie gali pernešti virusą.

Kaip atpažinti, kada kiaulė serga

Be kita ko, būtina žinoti ir apie VMVT numatytus draudimus. Specialistai primena, kad kiaulių augintojams draudžiama laikyti kiaules lauke, šerti jas maisto atliekomis, nenuplikytais šių metų derliaus grūdais ir šviežia (nenuplikyta) žole. Taip pat griežtai draudžiama į tvartą įsinešti gyvūninio maisto.

VMVT specialistai sako, kad šiukštu negalima pamiršti užregistruoti kiaulių laikymo vietų ir kas ketvirtį deklaruoti laikomų kiaulių skaičių VMVT teritoriniame padalinyje arba apylinkės seniūnijose arba perduoti šią informaciją privačiam veterinarijos gydytojui.

Galiausiai VMVT primena, kad tai nėra rekomendacinio pobūdžio reikalavimai. Jų nesilaikantiems gresia baudos. Jei bus pričiuptas nustatytos tvarkos nesilaikantis ūkininkas, jam grės įspėjimas arba bauda nuo 29 iki 579 Eur, kiaulininkystės komplekso atsakingam asmeniui – iki 2317 Eur. O taip pat ligos atveju nepriklausytų kompensacija už nugaišusias ir sunaikintas kiaules. Be to, nebūtų skiriama Europos Sąjungos ir valstybės finansinė parama.

Kokie afrkinio kiaulių maro požymiai? Jeigu kiaulė neėda, karščiuoja, yra apatiška, svirduliuoja, vemia, viduriuoja, ji serga. Įtarus ligą reikia nedelsiant pranešti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403, kreiptis į VMVT teritorinį padalinį, esantį kiekviename rajone, arba pranešti privačiam veterinarijos gydytojui.

Ūkininkams reikėjo daug ko išmokti

Kalbinti ūkininkai teigė jau žinantys, kokių reikalavimų turi laikytis. O taip pat juos pasiekė informacija ir apie baudas. Kaip teigė Kėdainių rajone ūkininkaujanti Virginija, ūkininkai neturi kitos išeities kaip tik laikytis griežtų taisyklių.

„Mums jau įkalė veterinarai į galvą, kad gresia baudos. Ir jei norim gauti kompensacijas, turim laikytis ir reikalavimų. Man pačiai sunkiausia buvo atprasti nuo kiaulių šėrimo naminiu maistu. Likdavo ir atnešdavau joms to maisto. O dabar negalima. Negalima tai negalima, ką darysi“, - sakė ūkininkė.

Jai pritarė ir ūkininkas Juozas. Vyras sakė jau daug metų laikantis kiaules ir neketina jų atsisakyti. Jis taip pat įvertino VMVT įvestus reikalavimus: „Reikėjo daug ko išmokti. Turėjome ieškoti dezinfekcinių priemonių. Anksčiau niekada to nereikėdavo. Bet veterinarai išmokė jomis naudotis. Tai yra papildomi rūpesčiai. Bet jei nebūtų tų kilimėlių, maras daug greičiau į tvartą patektų.“