Šiuos ir panašius klausimus apie būsimus orus skaitytojai uždavė GRYNAS.lt konferencijoje viešėjusiam Lietuvos hidrometereologijos tarnybos klimatologui Justinui Kilpiui.

Baltijos jūros vandens lygis tikrai kyla

Pirmiausia skaitytojas Lukas teiravosi, ar ateis diena, kai Lietuvoje puikiausiai derės mandarinai ir apelsinai.

„Tikrai negreit ateis tokia diena, nes tie pokyčiai iš principo yra lėti. Lietuva niekada netaps tropinių platumų šalimi, nes esame vidutinėse platumose ir šito nepakeisi. Per ateinančius 100 metų Lietuvoje apelsinų ir mandarinų tikrai nebus“, - skaitytojo pasvajojimus sugriovė konferencijos svečias.

Kitas skaitytojas norėjo sužinoti, ar iš tiesų per ateinančius dešimtmečius kylant jūros lygiui bus apsemta Palanga ir Klaipėda. Klimatologas patvirtino, jog Baltijos jūros vandens lygis kyla po 14-16 centimetrų per šimtmetį.
J. Kilpys
Padažnėjo ekstremalių reiškinių, kurie anksčiau buvo nebūdingi Lietuvai. Pavyzdys galėtų būti tropinės naktys, kai net nakties metu temperatūra būna aukštesnė nei 20 laipsnių. Tokių reiškinių pasitaikydavo kartą per 30 metų, o kai kur visai nebūdavo.

„Iš principo vandens lygis Baltijos jūroje kyla. Ir per pastarąjį šimtmetį jis pakilo 14 - 16 cm Lietuvos pakrantėje. Tai prisideda prie to, kad Lietuvoje paplūdimiai vis dažniau nuplauni. Iš esmės prognozės tokios, kad iki XXI amžiaus pabaigos vandens lygis gali pakilti iki 1 metro pagal pesimistinį scenarijų. Ir tai reikštų, kad nemaža dalis paplūdimių būtų smarkiai nuplauti, o Nemuno deltoje būtų užlietos nemažos teritorijos“, - prognozavo klimatologas.

Klimatologas Justinas Kilpys
Konferencijos dalyvis sulaukė ir nusivylusio skaitytojo klausimo, kodėl meteorologai taip dažnai neatspėja būsimų orų ir juos prognozuoja netiksliai.

„Gamtos negalima sudėti į formules. Prognozės remiasi matematinėmis, fizikinėmis lygtimis ir principais. Neįmanoma sudaryti prognozių, kurios pasitvirtintų šimtu procentų. Visiškai jos niekada nepasitvirtins“, - atsakė J. Kilpys.

Kitam skaitytojui pasiteiravus, kodėl sinoptikams nepadeda nei į įrangą investuojami milijonai, klimatologas teigė, kad įranga iš tiesų leidžia sudaryti tikslesnes prognozes.

„Orų ir klimato modeliai tobulėja, skaičiavimai atliekami greičiau ir didėja skiriamoji geba. Tai reiškia, kad galima sudaryti tikslesnes prognozes konkrečioms vietovėms. Kaip ir bet kokioje srityje norint suspėti su visomis technologijomis investicijos reikalingos“, - kalbėjo J. Kilpys.

Lietuvoje atsirado tropinės naktys

Skaitytojui, pasivadinusiam Vilniaus slapyvardžiu labiausiai rūpėjo klimato kaitos padariniai. Jis klimatologo teiravosi, kada šis reiškinys prasidėjo ir kokie požymiai rodo, kad klimato kaita iš tiesų pasiekė ir mūsų šalį.
J. Kilpys
Jeigu klausima, ar galima teigti, kad kaltas žmogus, tai taip. Dėl to sutinka visi mokslininkai. Temperatūra planetoje svyravo, bet mes kalbame apie trumpąjį laikotarpį, kai planetoje vykstančių pokyčių nebeįmanoma paaiškinti jokiais natūraliais gamtiniais procesais.

„Žmonių sukelta klimato kaita prasidėjo nuo industrinės revoliucijos pradžios. O labai aiškų temperatūros kilimą pastebime nuo XX amžiaus vidurio. Didėja vidutinė temperatūra. Ypač ji augo žiemos laikotarpiu. Ir padažnėjo ekstremalių reiškinių, kurie anksčiau buvo nebūdingi Lietuvai. Pavyzdys galėtų būti tropinės naktys, kai net nakties metu temperatūra būna aukštesnė nei 20 laipsnių. Tokių reiškinių pasitaikydavo kartą per 30 metų, o kai kur visai nebūdavo. O dabar jie yra kartą per 4 - 7 metus. Tai labai padažnėjo. Be to, atsirado naujų invazinių rūšių“, - dėstė klimatologas. 

Ką siekdami sustabdyti klimato kaitą, galime padaryti patys?

Kitas skaitytojas teiravosi, ką galėtume padaryti, kad sustabdytume šį reiškinį.
„Svarbiausia yra mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą. Tą galima padaryti dvejais lygmenimis. Pirma, asmeninis lygmuo, kai kiekvienas galime savo kasdienybėje sumažintume išmetamos taršos kiekį. Pavyzdžiui, galima rinktis viešąjį transportą arba važiuoti dviračiu, o ne automobiliu. Galima taupyti elektros ir šilumos energiją. Vieno žmogaus indėlis ganėtinai mažas, bet sudėjus visų Lietuvos gyventojų pastangas galima pasiekti gerų rezultatų. Antras lygmuo - politinis. Visos pasaulio valstybės turi prisiimti įsipareigojimus mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą“, - konstatavo J. Kilpys.

Skaitytojai taip pat domėjosi, ar dėl klimato kaitos Lietuvoje išnyks arba atsiras kai kurios gyvūnų bei augalų rūšys.

„Kaip klimatologas, negalėčiau pakomentuoti, kas dedasi ekosistemų lygmeniu. Tačiau kalbant su kolegomis iš kitų institucijų, aišku, kad Lietuvoje daugėja įvairių invazinių rūšių - augalų, paukščių, grybų ir pan. Ar tos rūšys išstums vietines ir per kiek laiko tai įvyks, aš tikrai negalėčiau pasakyti“, - atsakė J. Kilpys.
Vasaros naktimis klubinėtojai gali siausti - temperatūra nenukrenta žemiau +20 laipsnių

Žiema, prognozuojama, bus drėgna ir šilta

Skaitytojui Benui labiausiai rūpėjo ne pasaulio klimatas, o artimiausi orai Lietuvoje: „Visi sako, kad bus gražus ruduo, bet vasaros pabaiga tikrai nieko gražaus neprimena... Ar dar sušils šiais metais?“ - rūpinosi skaitytojas.

„Jeigu kalbėti apie rudenį, prognozuojama, kad jis bus šiek tiek šiltesnis negu norma. Tačiau, kas yra ruduo. Rudenį Lietuvoje būna šalta ir lyja. Tad to ir reikia tikėtis. Vasarą nebe sugrįš ir tokių karščių, kokie buvo rugpjūčio mėnesį, mes šiais metais nebeturėsime,“ - atsakė klimatologas.

Dar vienas skaitytojas norėjo sužinoti, kokia bus ateinanti žiema.
Tokie vaizdai gamtos mylėtojus stebino praėjusį sausį. Kadangi ši žiema taip pat turėtų būti gana šilta, gali būti, jog gėlės žydės ir šiemet. Gabrieliaus Khiterer ir Daivos Gasiūnienės nuotr.

„Kaip minėjau, yra eksperimentinės sezoninės prognozės. Ir pagal jas panašu, kad šių metų ruduo ir žiema bus šiltesnė nei vidutiniškai. Kai žiemos būna šiltos, paprastai būna daugiau kritulių, nes krituliai būna lietaus pavidalo, o ne sniego. Taigi numatomas šiltas ruduo ir drėgna bei šilta žiema. Tačiau sezoninės prognozės labai dažnai nepasitvirtina ir tai reikėtų vertinti atsargiai“, - prognozavo J. Kilpys. 

Skaitytoja Kamilė teiravosi, ar iš tiesų dėl visų šių orų anomalijų kaltas žmogus?

„Jeigu klausiama, ar galima teigti, kad kaltas žmogus, tai taip. Dėl to sutinka visi mokslininkai. Temperatūra planetoje svyravo, bet mes kalbame apie trumpąjį laikotarpį, kai planetoje vykstančių pokyčių nebeįmanoma paaiškinti jokiais natūraliais gamtiniais procesais. Ir tada vienintelis logiškas ir faktais įrodytas paaiškinimas - žmonių sukelta atmosferos tarša“, - Kamilės abejones patvirtino J. Kilpys.

Kuršių nerija išliks, blogiau bus Nemuno deltai

Kadangi Kuršių nerijos meras Darius Jasaitis buvo užsiminęs, jog nuostabus gamtos kampelis pamažu skęsta, skaitytojai klimatologo teiravosi, ar iš tiesų gali būti, jog mūsų saugomiausia ir viena gražiausių teritorijų tiesiog nuskęs.
Nemuno delto gyventojai jau dabar dažnai kenčia nuo potvynių, tačiau gali būti, jog kylant vandens lygių ši vietovė apskritai atsidurs po vandeniu

„Nerealios kalbos. Kuršių nerija išliks. Tik gali būti, kad padidės krantų erozija. Netgi įvykus pačiam blogiausiam scenarijui Kuršių nerija išliks ir po 100 metų. Didesnis poveikis bus Ventės ragui ir Nemuno deltai. Kuršių nerija yra ganėtinai aukštai virš jūros lygio. O marių pakrantės yra tikrai žemesnės ir ten vietovės aplink Kintus, Krokų įlanką, Nemuno deltą pagal pesimistinį scenarijų atsidurtų po vandeniu. Kalba eina apie 2100 metus“, - prognozavo konferencijos dalyvis.