Sumodeliavo klimatą 70-čiai metų

Įprastiniai mokslininkų modeliai prognozuoja, kokio klimato galime tikėtis Žemėje ateityje. Pasitelkęs savo laboratorijos superkompiuterį praeityje vykusių klimato pokyčių ekspertas dr. Danas Luntas sukūrė modelį, apibūdinantį Viduržemio – J. R. R. Tolkieno sukurto „Žiedų valdovo“ fantastinio pasaulio – klimatą, rašo theguardian.com.

Norėdamas atkurti Viduržemio klimatą, D. Luntas nukopijavo vieną iš itin detalių J.R.R. Tolkieno sudarytų žemėlapių ir duomenis perkėlė į universiteto superkompiuterį.

„Tam, kad modelis veiktų, užtenka žinoti, kaip išsidėstę žemynai ir kokio aukščio yra kalnai,“ – sakė mokslininkas. Pažangių skaičiavimų tyrimų centro Bristolio universitete įrenginiai Rohano, Gūdžiosios girios ir likusio J.R.R. Tolkieno sukurto pasaulio klimatą modeliavo 6 dienas. Gauti duomenys apėmė maždaug 70 metų laikotarpį. 


Los Andželo ir Lemties Kalno klimatas tapatus

Pasak D. Lunto analizės, Lemties Kalno (ugnikalnio, kur Frodas keliauja sunaikinti Žiedą) klimatas yra panašus į šiandieninio Los Andželo, JAV: abiejose vietovėse aukštos temperatūros yra įprastos, o Los Andželą kamuojančio smogo sukuriamą efektą atitinka ugnikalnio išmetami pelenai.
Tuo tarpu Grafystės, kur gyvena hobitai, klimatas yra panašiausias į vietovių esančių Jungtinėje Karalystėje, pavyzdžiui, Lincolnšyro ir Leicesteršyro. 

Vieno iš Naujosios Zelandijos Pietinės salos miestų, Danidino, klimatas taip pat primena Grafystę. Pasak klimato tyrėjo, „Žiedų valdovo“ režisierius Peteris Jacksonas pasirinko netinkamas vietas filmuoti trilogiją.
Citata
Lemties Kalno (ugnikalnio, kur Frodas keliauja sunaikinti Žiedą) klimatas yra panašus į šiandieninio Los Andželo, JAV: abiejose vietovėse aukštos temperatūros yra įprastos, o Los Andželą kamuojančio smogo sukuriamą efektą atitinka ugnikalnio išmetami pelenai. Grafystės, kur gyvena hobitai, klimatas yra panašiausias į vietovių esančių Jungtinėje Karalystėje, pavyzdžiui, Lincolnšyro ir Leicesteršyro.

„Jie suklydo filmuodami (Naujosios Zelandijos – red. past.) Šiaurinėje saloje, reikėjo filmuoti Pietinėje,“ – sakė D. Luntas.

D. Luntas savo atradimus paskelbė humoristiniame straipsnyje, kurį pasirašė Radagasto Rudojo slapyvardžiu. Jame mokslininkas taip pat teigia, jog pagal jo modelį didžioji Viduržemio dalis turėtų būti apaugusi tankiais miškais, bet greičiausiai tam kliudo drakonų, orkų ir kitų būtybių veikla.

Įdomu tai, jog net ir be Saurono viską naikinančio blogio Mordoro klimatas būtų toks pats – karštas ir sausas, su reta augalija.

Šiandieniniai modeliai gali simuliuoti bet kokį klimatą

Fantazijos fantazijomis, bet yra ir rimtoji šioji tyrimo pusė, teigė jį atlikęs D. Luntas. „Mano ir kitų tyrėjų naudojami klimato modeliai yra pagrįsti esminėmis mokslo žiniomis, pavyzdžiui, skysčių mechanika, kaip debesyse vyksta konvekcija, saulės spinduliuotės principais ir biologiniais procesais. Todėl šie modeliai geba simuliuoti bet kokį klimatą, nebūtinai šiandieninės mūsų planetos,“ – pasakojo mokslininkas. 

Klimato modeliai yra pasitelkiami prognozuojant, kaip ateityje keisis pasaulinė temperatūra ir krituliai, priklausomai nuo mūsų išmetamo anglies dvideginio kiekio. Rugsėjį Tarpvyriausybinė klimato kaitos taryba (IPCC) pareiškė, jog žmonijos išmetamos šiltnamio dujos pasiekė neregėtas aukštumas.

Bristolio mokslininkai taip pat prisidėjo prie IPCC ataskaitos. Jų kurti modeliai glaudžiai atitiko turimus duomenis apie anksčiau buvusį klimatą, todėl jų patikimumas prognozuojant ateities klimatologines sąlygas yra didelis, teigė D. Luntas. 

Mokslininkas Viduržemio klimato tyrimą atliko laisvu nuo darbo metu. Jis prisipažįsta esąs didelis „Žiedų valdovo“ gerbėjas: „Skaičiau knygas porą kartų vaikystėje. Nėra ko slėpti, skaičiau dar kartą ir visai neseniai.“ D. Lunto dėmesys detalėms iš tiesų yra neįtikėtinas: jo straipsnis pasirodė net ir J.R.R. Tolkieno sukurtomis elfų ir nykštukų kalbomis.