Dabar gandriukai mokosi skraidyti ir kaupia jėgas kelionei į šiltuosius kraštus. Todėl Pasvalio rajono agentūros pareigūnai pastaruoju metu sulaukia labai daug skambučių dėl iškritusių iš lizdo jauniklių, kuriems, anot pranešėjų, sužeistas sparnas, koja. Kiti klausia, ką daryti su po kiemą vaikštinėjančiu iškritusiu jaunikliu? Pasitaiko atvejų, kai pranešėjai pradeda piktintis ir kaltinti mus neveiklumu ar net beširdiškumu, kad nevykstame paimti gandriuko.

Visiems pranešėjams paaiškiname, kad neturime sąlygų agentūroje jų laikyti, gydyti ir visiems siūlome kreiptis į Gyvūnų globėjų asociaciją telefonu 8 686 44 828, kurie gavus pranešimus apie globos reikalaujančius gyvūnus, juos surinks ar pagaus, transportuos į gydymo įstaigą, gydys, slaugys ir globos. Gyvūnai bus transportuojami tam pritaikyta technika, juos iš gamtos paims zoologo arba veterinarijos specialybę turintys specialistai, gydys kvalifikuoti veterinarijos specialistai. Pasveikę gyvūnai po sėkmingos reabilitacijos bus paleisti į laisvę. Anot Gyvūnų globėjų asociacijos specialistų „gandrai savo jauniklių be priežasties nemėto iš lizdų. Tai gali atsitikti tik dėl itin stiprios audros ar kitų gamtos reiškinių. O jeigu gandriukai buvo išmesti iš lizdo, vadinasi, taip reikėjo. Tai yra natūrali gamtos atranka ir žmogui į tai kištis nevalia. Kitas dalykas, dažnai paukščiai savo jauniklius iš lizdų išmeta mokydami savarankiško gyvenimo. Jeigu jauniklis ne skraido, bet guviai šokinėja, vadinasi, viskas gerai.

Daugelis jų lizdą palieka dar nemokėdami skraidyti ir kol išmoksta, slapstosi aukštoje žolėje ir dar kelias savaites juos globoja tėvai.

Neretai namuose auginti gandriuką sumąstę patys žmonės padaro lemtingą klaidą – nemažina duodamo lesalo. Tada jauniklis niekur neskrenda, nes gauna kasdien reikiamą kiekį lesalo ir nėra skatinamas pats ieškotis maisto, neišmoksta jo prasimanyti ir nenori niekur skristi. Taip šeimininkus ir jų augintinį užklumpa rugsėjis, spalis ir galiausiai jis praranda laukiniams paukščiams būdingus instinktus.

Jeigu dėl vienų ar kitų priežasčių nusprendėte, kad jauniklis negali būti paliktas gamtoje, prašome visus kreiptis į Gyvūnų globėjų asociaciją telefonu 8 686 44828.

Mūsų senoliai apie gandrus:

* Žmonės sako, jeigu gandras purvinas, bus lietaus, švarus – bus giedra. Jei į lizdą neša šiaudus, šapus – bus lietaus, o jei virbus – bus giedra. Jei, pradėjus lyti, gandras dar yra murzinas – lis ilgai. Jei gandras tupi ant šieno kupetos – ilgai lis. Jei anksti išskrenda gandrai, lauk šaltos žiemos.

* Jei gandras dažnai atskrenda į sodybą, kurioje neperi, tai toje sodyboje susilauks vaikų, o jei į sodybą atskrenda gandrų pora (ten, kur neperi), tai žinok, kad toje sodyboje bus vestuvės.