Kai šeimos sklypą užpuolė kurmiai, supykęs šeimininkas pastatė spąstus. Per savaitę vienas po kito į juos pateko net aštuoni kurmiai. O štai devintasis buvo pats gudriausias ir po žeme šmirinėjo ilgiausiai, spąstus vis apeidamas ratu.

Kai į spąstus pakliuvo paskutinis, šeimininkas buvo nustebintas šviesiu gyvio kailiuku, manydamas , kad spąstuose žebenkštis. Pasirodo, tai buvo kurmis albinosas.

Sužinoję, kad tai itin retas gyvūnas, nusprendė parodyti specialistams ir padaryti iškamšą. Gavę Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento patarimą, žmonės kurmį nuvežė Lietuvos žemės ūkio universiteto docentui, mokslų daktarui Kęstučiui Pėteliui.

Albinizmas (iš lotyniško žodžio albus - baltas ) yra pigmentų trūkumas akyse, odoje ir plaukuose. Albinizmas būdingas žinduoliams (tarp jų ir žmonėms), žuvims, paukščiams, ropliams ir amfibijoms.

Kurmis buvo perduotas į taksidermijos laboratoriją. Iš jo bus padaryta iškamša.

GRYNAS.lt primena, kad pernai Vilniuje taip pat buvo rastas kurmis albinosas:

Gamtininko Daumanto Liekio video reportažas apie albinosus gamtoje:

Faktai:

Kurmiai (lot. Talpa) – kurminių (Talpidae) šeimos vabzdžiaėdžių gyvūnų gentis, kuriai priklauso labai plačiai paplitę gyvūnai.

Kūnas pailgas, kaklas trumpas, snukis ištįsęs ir iš viršaus palinkęs į apačią. Galūnės labai sutrumpėjusios ir pritaikytos rausti. Priekinės letenos plačios, su galingais nagais. Akys rudimentinės. Kailis trumpas, tankus, juodos, tamsiai rudos, rečiau tamsiai pilkos spalvos. Kūnas 9-18, uodega – 1,5-3,4 cm ilgio.

Gausiai paplitę miškų ir miškastepių zonoje. Pirmenybę teikia drėgniems, bet ne užpelkėjusiems dirvožemiams, kuriuose lengva rausti. Po žeme įsirengia sudėtingą maitinimosi ir gyvenamųjų tunelių sistemą. Rausdamas gilius tunelius į žemės paviršių išstumia žemės kauburėlius – kurmiarausius. Aktyvūs ištisą parą, labai ėdrūs. Didžiausią maisto dalį užima sliekai ir kiti bestuburiai, tarp jų nemažai žemės ir miškų ūkių kenkėjų.

Per metus patelė atveda viena vadą.