Ąžuolinė miegapelė (Eliomys quercinus) - į Lietuvos raudonąją knygą nuo 1989 m. įrašytas graužikų būrio žinduolis.

Paplitimas. Didesnėje Europos dalyje, į šiaurę – net iki Karelijos, į rytus – iki Uralo kalnų. Tačiau Vidurio ir Šiaurės Europoje retai aptinkama, tik pavienės radavietės žinomos ir kaimyninėse šalyse. Lietuvoje žinoma tik 1 radavietė Perlojos girininkijoje (Varėnos r.), kur 1957–1959 m. šios rūšies miegapelių buvo aptikta paukščiams iškeltuose inkiluose.

Ąþuolinė miegapelė mėgsta miškingas vietoves su uolėtu ar akmenuotu reljefu. Lyginant su kitų rūšių miegapelėmis, ji daugiau bėgioja žeme. Suaugusios miegapelės sėslios, turi individualias teritorijas. Aktyvios sutemus ir naktį. Minta gyvūnais (vabzdžiais ir kitais bestuburiais, taip pat smulkiaisiais žinduoliais, paukščiais), ėda ir augalinį maistą (įvairius vaisius, uogas, sėklas). Šiaurinėje arealo dalyje veda 1 vadą, kurioje dažniausiai būna 4–6 jaunikliai, o žiemą praleidžia miegodamos. Jų įmygis trunka apie 7 mėnesius.

1957–1959 m. Perlojos girininkijoje ąžuolinės miegapelės buvo 4 kartus aptiktos inkiluose su 4–6 jaunikliais. Tada populiacija buvo gyvybinga, nors gyveno labai nebūdingoje buveinėje: gryname pušyne, kuriame dar augo kadagių, o žemę dengė kerpės ir samanos. Praėjusiame dešimtmetyje keliose Perlojos girininkijos vietose buvo ieškoma ąžuolinių miegapelių: buvo iškelta inkilų, tačiau juos patikrinus ąžuolinių miegapelių neaptikta. Spėjama, kad ten ąžuolinės miegapelės galėjo išnykti.

Grėsmės ir apsauga. Àžuolinės miegapelės nyksta visoje Vidurio ir Šiaurės Europoje, nors vis dar dažnai aptinkamos Vakarų ir Pietų Europoje. Nykimo priežastys didelėje šios rūšies arealo dalyje yra neaiškios.

Faktai apie bioįvairovę ir klimato kaitą

* Europos Sąjungos Natura 2000 saugomų teritorijų tinklas, skirtas užtikrinti vertingiausių ir nykstančių faunos ir floros rūšių ir jų natūralių buveinių išlikimą, užima 920 000 km2, į jį įeina beveik 26 000 teritorijų.

* Lietuvoje į „Natura 2000″ vietovių sąrašą įtrauktos 340 teritorijų, kurių plotas - beveik 10 tūkst. km2. Tai sudaro apie 14 proc. bendro Lietuvos ploto.

* 42 % tik Europai būdingų žinduolių, 43 % paukščių, 45 % drugelių, 30 % varliagyvių, 45 % roplių ir 52 % gėlavandenių žuvų gresia išnykimo pavojus.

* Į Lietuvos Raudonąją knygą yra įrašytos 766 retos ir nykstančios augalų, gyvūnų bei grybų rūšys. Tarp jų - 23 rūšys žinduolių, 80 paukščių, 123 vabzdžių, 221 žiedinių augalų, 93 samanų, 112 grybų, 63 kerpių ir kt.

* Spėjama, kad tirpsta 9 iš dešimties ledynų. Iki 2050 m. gali išnykti apie 75 proc. Šveicarijos Alpių ledynų. (Šaltinis: “Keiskis: taupyk energiją. Rūšiuok atliekas. Vaikščiok”)

* Nuo XX a. 8-ojo dešimtmečio pabaigos buvo sunaikintas tropinių atogrąžų miškų plotas, didesnis už ES teritoriją. Kas 3-4 metus sunaikinamas šių miškų plotas prilygsta Prancūzijos teritorijai.

* Tik 1-3 % Vakarų Europos miškų gali būti laikomi „nepaliestais žmogaus”.

* Iki 2025 m. apie 1,8 mlrd. žmonių žemėje gyvens vietovėse, kuriose stigs vandens. (Šaltinis: „National Geographic”)

* 1 lašą per sekundę praleidžiantis vandens čiaupas per dieną išeikvoja 25 litrus vandens arba 9000 litrų vandens per metus.

* 1 litras naftos (benzino) gali užteršti 2 milijonus litrų vandens

* Kiekviena tona perdirbto popieriaus išsaugo 17 medžių

* Plastikas suyra per 500 metų. Stiklas niekada nesusidėvi ir gali būti perdirbamas tūkstančius kartų nė trupučio nepakenkiant kokybei.

* Sumažinus temperatūrą namuose tik 1 proc., galima sumažinti iki 7 proc. savo šeimos sąskaitų dydį už energiją. (Šaltinis: “Keiskis: taupyk energiją. Rūšiuok atliekas. Vaikščiok”)

* Televizorius, veikdamas parengties rėžimu, sunaudoja 45 proc. savo energijos. Rozetėje paliktas mobiliojo telefono įkroviklis iššvaisto 95 proc. energijos ir tik 5 proc. sunaudoja krauti telefonui. (Šaltinis: “Keiskis: taupyk energiją. Rūšiuok atliekas. Vaikščiok”)

* Vidutinis kaunietis per dvylika savaičių išmeta lygų jo svoriui šiukšlių kiekį.

* Kiekvienas vaikas sunaudoja apie 5850 vystyklų (sauskelnių), kurie vidutiniškai sveria tiek, kiek vienas automobilis.

Daugiau informacijos apie apsaugą: