Keltis ir pamiškėse tylutėliai įsitaisyti dar saulei nepakilus turi valios tik gamtos fotografai. Štai kaip savo įspūdžius iš elnių rujos stebėjimo aprašo Marius Čepulis.

„Jau trečias rytas kaip vietovėje kodiniu pavadinimu „dobiliena“ stebiu elnius. Pirmą rytą buvo žvalgyba. Tada jau vos atėjęs išgirdau baubiant kreivaragį patiną. Kažkur rūke dunksėjo ragai – jaunimas treniravosi. Pro mane per žolynus plaukė jaunesnių patinų galvos, antramečiai patinukai taip pat bandė mėgdžioti vyresniuosius ir surėmę ragus, tiksliau, špygutes, stumdėsi, o šalia pora stirnų nustebusios žiūrėjo į jų kvailiojimus. Po kiek laiko senis patinas parvijo patelių bandą į pamiškę ir, išvaikęs jaunuolius, suginė „haremą“ miškan.

Kitą rytą jau išlindau iš kitos pusės. Vos atėjus į palaukę išgirdau smarkų dunksėjimą. Tik su žiūronais dar prietemoje pamačiau tai, apie ką svajojau jau labai seniai – senių patinų dvikovą. Įsitempę kūnai milžiniška jėga įsibėgėję trenkėsi vieni į kitą, susikibo ir stumdėsi panarinę galvas, susipynę ragais. Iš po kojų lakstė velėnos gabalai. Dar vienas stiprus smūgis ir pralaimėjęs (greičiausiai kreivaragis) visu greičiu spruko iš mūšio lauko. Nugalėtojas dar jį pavijo ir išdidžiai užvertęs galvą subaubė pergalės posmą. Patelės abejingai stebėjo šį spektaklį – joms tas pats, kas bus jų šeimininkas – svarbu, kad stipriausias.“

Akies krašteliu tai, kas dedasi pamiškių rūke, galite pamatyti ir geriausiose NATUREPHOTO.lt gamtos fotografų nuotraukose.