Ivona, skerdyklos išvengusi ir tris mėnesius persekiotojus klaidinusi karvė, nuo šiol galės laisvai klajoti Bavarijos miške, kur rado prieglobstį.

Pareigūnai paskelbė atšaukę leidimą nušauti visame pasaulyje išgarsėjusią šešerių metų rusvai baltą karvę. Ivona gimė Austrijos Alpėse, tačiau buvo parduota Vokietijos ūkininkui, kuris ketino ją gerai nušerti ir paskersti. Bet karvė išsiveržė pro elektrinę tvorą ir išnyko laukinėje gamtoje, rašo „Der Spiegel“.

„Kadangi gyvūnas savo dabartinėje buvimo vietoje nebekelia aiškios grėsmės eismui keliuose, jokios didelės paieškos ar gaudymo operacija nėra būtini. Mühldorfo pareigūnai reikalauja, kad gyvūnas nebūtų trukdomas“, - paskelbta pirmadienį.

Anksčiau buvo duotas leidimas Ivoną nušauti, nes sprukdama ji kone susidūrė su policijos automobiliu ir buvo manoma, jog kels grėsmę kitiems automobiliams. Vėliau leidimas buvo laikinai sustabdytas, kad gyvūnų globėjai spėtų karvę surasti ir nugabenti į prieglaudą, o dabar jis visiškai panaikintas. Medžiotojams atskirai priminta, kad karvės nušauti negalima.

Tokių naujienų ir laukė Ivonos gerbėjų armija - viso pasaulio žiniasklaida jai skyrė daug dėmesio, galbūt iš dalies norėdama pridėti skaidresnių žinių greta naujienų apie karą Libijoje ir nemalonumus finansų rinkose. Karvės garsenybės statusas aiškiai padėjo jai sulaukti malonės, rašo „Der Spiegel“.
Per paieškas buvo naudojamasi sraigtasparniu, šilumai jautria įranga, o vėliau net pasitelktas patrauklus patinas, pramintas „karvių George'u Clonney'iu“, tačiau Ivona visų spąstų išvengė. Ji netgi pradėjo ganytis naktimis panašiai kaip elniai.

„Bild“, lengvo turinio vokiečių laikraštis, pasiūlė 10 tūkst. eurų (34,5 tūkst. litų) premiją, tam, kas suteiks informacijos, kuri padės Ivoną sugauti saugiai, ir apie medžioklę rašė kone kasdien - netgi sumokėjo veterinarui, kad šis išanalizuotų vieną Ivonos kanopos pėdsaką. Buvo paskelbta, kad karvė sveika ir gerai pamaitinta.

Gerbiami hinduistai, kuriems karvės yra šventos, taip pat pareiškė nuomonę, paragindami vokiečių pareigūnus apsaugoti gyvulį. Bavarų muzikos grupė sukūrė dainą „Ivona, tu patrakusi karve“ ir tikisi, jog ji taps hitu Oktoberfest festivalyje kitą mėnesį.

„Ivona tikrai kovojo už savo laisvę. Ji parodė pasauliui, jog jos instinktas būti laisvai yra stiprus“, - paskelbė gyvūnų globos organizacija „Gut Aiderbichl“, kuri nusipirko karvę ir prireikus norėtų jai pasiūlyti namus.

„Ji nepriklausys miškui amžinai ir gali susidurti su sunkumais, jei liks ten iki žiemos. Tačiau dabar nebėra spaudimo ją sugauti, kai panaikintas leidimas nušauti“, - aiškino „Gut Aiderbichl“ atstovai.

Per paieškas buvo naudojamasi sraigtasparniu, šilumai jautria įranga, o vėliau net pasitelktas patrauklus patinas, pramintas „karvių George'u Clonney'iu“, tačiau Ivona visų spąstų išvengė. Ji netgi pradėjo ganytis naktimis panašiai kaip elniai.

Karvė miške apie 16 kilometrų nuo ūkio, iš kurio pabėgo, aiškiai jaučiasi kaip namie ir tie persekiotojai, kuriems pavyko ją pamatyti akies krašteliu, tvirtina, jog ji netgi priaugo svorio. Tai nenuostabu, turint galvoje visus skanėstus, kurių ji gali rasti miške - sultingą žolę, laukinius obuolius.

Po kiekvieno nepavykusio bandymo Ivoną sugauti, ji įgaudavo dar daugiau šlovės. Sykį vienas įgudęs persekiotojas mišką naršė vienomis kojinėmis - kad sukeltų kuo mažiau triukšmo, tačiau vis tiek nepasisekė. Kitas pakilo dar naktį ir Ivoną išvydo išnyrančią iš ryto rūko - ši pažvelgė jam į akis ir pranyko nespėjus iššauti migdomųjų strėlės. Tačiau jis papasakojo savo įspūdžius - kad Ivona jau atrodo labiau kaip buivolas ir yra tikras laukinis padaras.

Michaelas Aufhauseris, „Gut Aiderbichl“ įkūrėjas, nurodė, kad Ivonos odisėja galų gale patraukė žmonių dėmesį į galvijų laikymo sąlygas. „Žmonės linkę ignoruoti galvijus, nors jie mums tokie svarbūs gyvūnai. Dabar kalbame apie sąlygas, kuriomis jie laikomi, transportuojami ir skerdžiami“, - teigė jis.

Ivonos virsmas iš paprastos pieninės karvės į sulaukėjusį gyvūną taip pat atskleidė, kad galvijai tebeišlaiko galingą išlikimo instinktą, kurį įgijo per milijonus evoliucijos metų. Trys tūkstančiai metų, kuriuos karvės auginamos žmonių, nepajėgė paversti jų visiškai prijaukintais.

Ivonos likimas kol kas yra maloni išimtis, palyginti su kitais Vokietijoje išgarsėjusiais gyvūnais. Bruno, pirmasis rudasis lokys, 2006 metais pasirodęs Bavarijoje po 170 metų pertraukos, buvo nušautas po šešių savaičių odisėjos, per kurią, kaip ir Ivona, vis pergudraudavo persekiotojus. Tačiau jis kėlė kur kas daugiau bėdų - papjovė dešimtis avių. Kartą jis ramiai prapėdino pro policijos stotį viename kaimelyje, kai pėdsekiai su dresuotais šunimis jo ieškojo už ne vieno kilometro.

Kitas lokys - Knutas, Berlyno zoologijos sodo žvaigždė, kovą nuliūdino milijonus gerbėjų, kai nugaišo savo aptvare nuo smegenų ligos. Aštuonkojis Paulis, teisingai spėjęs futbolo pasaulio čempionato rezultatus, padvėsė pernai spalį - tiesa, dėl amžiaus.

Dabar pranešama, kad prastai ėmė jaustis Heidi, žvairaakė oposumė, šiemet padėjusi spėti „Oskarų“ laureatus.

Ivonos tuo metu laukia šviesi ateitis. Kai ji pagaliau išeis iš miško, gyvūnų globėjai jos laukia prieglaudoje, kurioje jau gyvena Ivonos jauniklis ir sesuo. Juos taip pat nupirko Ivonos labui.