Briedžiu nepasirūpino

Aplinkosaugininkai, gavę informacijos apie partrenktą laukinį gyvūną, nesėkmingai bandė susisiekti su GGA, kad ši įvykdytų savo pareigą ir nutrauktų nepakeliamas žvėries kančias. Visgi asociacijos darbuotojas į įvykio vietą atvyko tik ryte. Tačiau jo darbo pažymėjimas jau buvo nustojęs galioti.  Galiausiai žmonių akivaizdoje briedis nugaišo.

Nors informacijos, kad GGA ignoruoja kai kuriuos pranešimus, buvo gaunama ir anksčiau, tačiau ryžtingų sprendimų buvo imtasi tik po šio įvykio. Netrukus Aplinkos ministerija subūrė specialią komisiją, kuri ištyrė šį atvejį ir nustatė, kad asociacija neįvykdė savo įsipareigojimų.

„Vilniuje gyvūnas susidūrė su automobiliu vakare ir nugaišo tik kitą dieną. Dėl to buvo sudaryta speciali komisija. Jos nariai išsiaiškino, kad briedžiui nebuvo suteikta tinkama pagalba. Pasirašytos sutarties tokios nuostatos, kad GGA turi reaguoti ir teikti pagalbą visą parą“, - konstatavo Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Lina Čaplikaitė.
Partrenktas briedis Geležinio Vilko gatvėje
Visgi ji atskleidė, kad Aplinkos ministerijos vadovybės pavedimu buvo sudaryta dar viena komisija, kuri turėjo įvertinti, kaip GGA apskritai laikosi sutarties nuostatų. Ji, pasak pašnekovės, nustatė nemažai pažeidimų. „Paskutiniu metu gauname nemažai pranešimų, kad asociacija reaguoja ne į visus skambučius. Didesni jos pajėgumai sutelkti Kaune, todėl šiame regione paslaugos vykdomos geriau. Apskritai daugiausiai skundų gauta iš atokesnėse vietose gyvenančių žmonių. Siekiant išsiaiškinti situaciją buvo sudaryta komisija ir ji rado nemažai pažeidimų“, - sakė L. Čaplikaitė.
V. Gustaitis
Žmonės skambina būtinai sekmadienį, kai didžiausi įkainiai ir reikalauja paimti gyvūną. Jei gulbė vaikšto savaitę, ar lemia ką viena diena? Mes nenorime per mėnesį išleisti visus numatytus pinigus.

Anot jos, duotas mėnuo, kad trūkumai būtų pašalinti, o jei to padaryta nebus, sutartį teks nutraukti. Tačiau skyriaus vedėjo pavaduotoja pridėjo, kad net ir nutraukus sutartį GGA galėtų dalyvauti naujame konkurse.

Komisija nustatė, kad gyvūnai tinkamos pagalbos nesulaukė

GRYNAS.lt primena, kad su GGA buvo pasirašytos keturios sutartys, kad būtų apimta visa Lietuvos teritorija. Komisija, kuri aiškinosi, kaip vykdomi kiekvienos sutarties reikalavimai, nustatė daug pažeidimų. Kai kuriuos iš jų pašalinti labai sunku arba net ir visai neįmanoma.

Pavyzdžiui, Klaipėdos ir Šiaulių regionų teritorijoje nustatyti net aštuoni pažeidimai. Vienas esminių, kad GGA „neužtikrino pagalbos gyvūnams teikimo Klaipėdos ir Šiaulių regionų aplinkos apsaugos departamentų (RAAD) administruojamose teritorijose visas savaitės dienas (ištisą parą). Aplinkos ministerija turi pranešimų, kad GGA šio punkto reikalavimų nevykdė, o globotini laukiniai gyvūnai reikiamos pagalbos nesulaukė“.

Taip pat nustatyta, kad GGA neturi stambiems gyvūnams gabenti veterinarinius reikalavimus atitinkančio automobilio. Be to, asociacija, neinformuodavo RAAD apie globai paimtus į Lietuvos raudonąją knygą įrašytus retus arba tyčia sužeistus gyvūnus.

Dar vienas iš minimų pažeidimų, kad GGA, skaičiuodama gyvūno transportavimo išlaidas, neteisingai nurodo (padidina) nuvažiuotų kilometrų skaičių, nes skaičiuoja ir kelionės išlaidas iki gyvūno paėmimo. „Pagal sutarties priede nurodytą kainodarą, numatytas paukščio/smulkaus gyvūno transportavimas – 2 Lt/km, stambaus gyvūno transportavimo įkainis - 2,65 Lt/km. Darytina išvada, kad sutartyje numatytas įkainis tik už gyvūnų transportavimą, o automobilio važiavimas be gyvūno sutartyje nenumatytas, todėl GGA taip skaičiuodama įkainius už paslaugas pažeidžia sutarties priedo reikalavimus“, - teigiama GGA adresuotame rašte.
GGA atsisakė gelbėti gandriuką, bet Laurinavičių šeimos išaugintas jauniklis virs štai tokiu gražuoliu gandru

Taip pat pastebėta, kad RAAD ir saugomų teritorijų direkcijos neturi informacijos apie išgydytų gyvūnų gražinimo į laisvę vietovę ir laiką. Išleidimo į laisvę procedūrose nė karto nedalyvavo nei vienas aplinkos apsaugos sistemos pareigūnas, todėl nustatyti tikslų išgydytų ir į laisvę išleistų gyvūnų skaičių neįmanoma.

Kontrolės skyriaus vedėja: pažeidimai labai rimti

Ir tai toli gražu nėra visi komisijos nustatyti pažeidimai. Be to, Aplinkos ministerijos Kontrolės skyriaus vedėja Ona Bubnelienė teigė turinti labai daug informacijos apie tai, kad GGA nevyko padėti laukiniams gyvūnams, kai apie tai pranešė gyventojai.

GRYNAS.lt ji sutiko pakomentuoti du naujausius įvykius. „Birželio 17 d. į mane kreipėsi moteris, kuri pranešė apie vienoje Vilniaus tvoroje įstrigusią stirną. Ji piktinosi, kad GGA atsisakė atvykti ir gyvūną išlaisvinti. Jų argumentas buvo toks: gamtoje vyksta natūrali atranka ir silpnesni žūva. Tuomet aš paskambinau į Vilniaus RAAD ir pareigūnai, nuvykę prie tvoros, prapjovę tvorą stirną operatyviai išlaisvino. Ji pati nubėgo į mišką“, - prisiminė skyriaus vedėja.

Kitas nemalonus incidentas įvyko Joniškio rajono Mindaugių kaime. Vietinė gyventoja pastebėjo nukritusį gandralizdį ir apie tai pranešė GGA, nes vienas gandriukas dar buvo gyvas ir jam reikėjo pagalbos. Tačiau asociacija padėti nesiskubino. Ji pasiūlė pačiai moteriai paukštį atvežti į Kauną.

„Gyventoja man paskambino verkdama ir pasakė, kad GGA atsisako važiuoti paimti gandriuko. Jai asociacija pasiūlė pačiai atvežti gyvūną į Kauną, o jei ne, paukštis bus paimtas tada, kai į tą kraštą bus važiuojama dėl daugiau pranešimų. Tuomet aš paskambinau į Joniškio aplinkos apsaugos agentūrą ir pranešiau apie šį įvykį. Ten dirbanti veikli inspektorė pakvietė veterinarijos gydytoją ir jis, apžiūrėjęs gandriuką, nustatė, jog paukštis sveikas, tik jis dar per jaunas skristi. Tada paukštis buvo perduotas laikinai globai Laurinavičių šeimai“, - pasakojo O. Bubnelienė.
O. Bubnelienė
Birželio 17 d. į mane kreipėsi moteris, kuri pranešė apie vienoje Vilniaus tvoroje įstrigusią stirną. Ji piktinosi, kad GGA atsisakė atvykti ir gyvūną išlaisvinti. Jų argumentas buvo toks: gamtoje vyksta natūrali atranka ir silpnesni žūva.

Jos teigimu, panašių atvejų yra nustatyta žymiai daugiau. Kaip tik todėl dabar ministerija sprendžia, ar verta GGA leisti rūpintis į bėdą patekusiais gyvūnais. „Aplinkos ministerijos vadovybė gavo rimtų signalų, todėl Kontrolės skyrius atliko patikrinimą ir buvo nustatyta įvairiausių pažeidimų. Pagrindinis pažeidimas – GGA nevykdo esminės sutarties sąlygos – gyvūnams suteikti pagalbą. Duotas mėnuo trūkumams pašalinti, bet yra tokių trūkumų, kurie sunkiai pataisomi. Kai baigsis šis terminas, ministerija priims sprendimą dėl sutarties nutraukimo ar nenutraukimo. GGA privalo reaguoti ir padaryti labai rimtas išvadas, nes dėl tokių pažeidimų gali būti priimtas pats griežčiausias sprendimas. Labai gerai, kad žmonės, susidūrę su abejingumu, rankų nenuleidžia ir skambina į Aplinkos ministerijos karštąją liniją. Tokiu būdu mes sužinome tikrąją situaciją. Ir gauti skundai tikrai rimti. Žmonės turi žinoti, kad sutarties sąlygos tokios, jog GGA visą parą turi atsiliepti ir atvažiuoti paimti sužeistų gyvūnų“, - konstatavo Kontrolės skyriaus vedėja.

GGA vadovas: dirbame labai puikiai

Tuo tarpu GGA vadovas Vytautas Gustaitis, gavęs ministerijos raštą, sakė, kad jame surašytos pastabos nėra reikšmingos. Visgi jis pripažino tam tikras išvadas padaręs: „Ministerija labai daug reikalauja. Kai kurių sąlygų konkurse nebuvo. Bet mes atkreipėm dėmesį į tas pastabas ir dirbam toliau. Visuose Lietuvos kampeliuose yra mūsų atstovai ir dirbame 110 proc.“
Aklo stirniuko GGA paimti neatvažiavo / L. Greblikienės nuotr.
Tačiau pašnekovas piktinosi, kad gyventojai kartais net ir naktį skambina visai be reikalo. Vyro nuomone, jie, parsinešę namo laukinį gyvūną, bėdą nori perduoti ir GGA. „Žmonės skambina bet kada. Užeina ir skambina. Pirmiausia atsižvelgiame į tai, koks pranešimas, ir jei tai yra skubus atvejis, reaguojame nedelsiant. Žmonės kiekvieną paukščiuką parsitempia į namus ir skambina, kad paimtume. O kokio velnio tu jį ėmei? Tokiu būdu paukštis pavagiamas iš namų. Per dieną sulaukiam po kelis šimtus pranešimų“, - pasakojo V. Gustaitis.
O. Bubnelienė
GGA privalo reaguoti ir padaryti labai rimtas išvadas, nes dėl tokių pažeidimų gali būti priimtas pats griežčiausias sprendimas. Labai gerai, kad žmonės, susidūrę su abejingumu, rankų nenuleidžia ir skambina į Aplinkos ministerijos karštąją liniją. Tokiu būdu mes sužinome tikrąją situaciją. Ir gauti skundai tikrai rimti.

Bet labiausiai jam pikta dėl to, kad žmonės, išgirdę, jog GGA paimti gyvūno nevažiuos, pagalbos kreipiasi į žurnalistus. Vyras GRYNAS.lt žurnalistui skundėsi, kad visai neseniai jis buvo apkaltintas dėl to, kad neatvyko padėti gulbei.

„Neseniai viena redakcija pranešė, kad mes nepaėmėm gulbės. Ji sulūžusiu sparnu vaikščiojo savaitę. Mums paskambino žmonės savaitgalį, todėl aš paprašiau palaukti pirmadienio. Bet ne – žmonės iš karto skambina žurnalistams, o jiems reikia skandalo. Žmonės skambina būtinai sekmadienį, kai didžiausi įkainiai ir reikalauja paimti gyvūną. Jei gulbė vaikšto savaitę, ar lemia ką viena diena? Mes nenorime per mėnesį išleisti visų numatytų pinigų“, - aiškino V. Gustaitis.

Taip pat jis piktinosi ir partrenkto briedžio istorijos nušvietimu. Vyras sakė, kad dėl visko kalta ne GGA, bet aplinkosaugininkai. „Kiekvieną kartą lengviausia apkaltinti. Kad ir dėl briedžio... Mums tikrai pranešė ryte. Kodėl visi tiki ne mumis, bet Aplinkos ministerija? Kai gavome signalą, ryte atvykome per pusvalandį. Bet tada pasakė, kad savanorio pažymėjimas negalioja. Ar čia motyvas neleisti paimti gyvūno? Čia yra absurdas. Aplinkosaugininkai neleido paimti gyvūno, o paskui ministerija rašo, kad neatliekame savo pareigų. Nesąmonė – pareigas mes atliekame labai puikiai. Atvažiavo žioplių kalnas ir pasakė motyvą, kad pažymėjimas blogas,“ - širdo GGA vadovas.

Galiausiai pasidomėjus, kokia būtų reakcija, jei Aplinkos ministerija nuspręstų sutartį nutraukti, V. Gustaitis tikino, kad to nesureikšmintų ir mėgintų laimėti naujai paskelbtą konkursą: „Tegu ir nutraukia. Tegu skelbia konkursą. Pažiūrėsime, kiek bus norinčių. Nuspręsite – prašom. Rasite geresnį variantą – tegu dirba. Aš nežinau, kas dirbtų šitą darbą. Žinoma, kad konkurse dalyvautume. Konkurentai mano, kad mus apjuodindami laimės.“