Mokslininkai iš „International Institute for Applied Systems Analysis“ dirbo ties dviem strategijomis – kaip numatyti kilsiančius gaisrus ir kaip juos slopinti šiems jau įsiplieskus. Vienas iš būdų, kaip sumažinti naujų gaisrų miškuose tikimybę – laiku iš miško pašalinti negyvą medieną. Tyrime, kuriam vadovavo mokslininkas Nikolay Khabarovas, taip pat analizuota, kaip gerinti ugniagesių gelbėtojų darbą gesinant jau kilusius gaisrus. Tačiau studijoje pažymima, kad dar nė vienam tyrėjui nėra pavykę paskaičiuoti gaisrų gesinimo išlaidų ir naudos koeficiento.

Europos miškai yra laukinės gamtos ir bioįvairiovės pagrindas, taip pat žmonių pasigerėjimo ir geros savijautos šaltinis, todėl būtinai turime rasti būdus juos apsaugoti“, - sakė prof. N. Khabarovas.

Studijoje daroma išvada, kad daugiau kaip 95 proc. miškų gaisrų sukelia žmonių veikla, įskaitant rūkymą miškuose, laužaviečių kūrimą, atviros ugnies miške palikimą, tyčinius padegimus ir pan.

Mokslininkų atliktame tyrime taip pat pabrėžiama, kad klimato kaita palies ir daugiau visuomeninio gyvenimo sričių – dažnės smurtinių konfliktų, aštrės maisto trūkumo problema, dėl audrų, švalų ir kitų stichinių gamtos katastrofų daugiau žalos patirs miestų infrastruktūros. Kylanti pasaulinė temperatūra turės tiesioginę įtaką skurdo didėjimui, taip pat daugiau žalos patirs sausumos bei vandens augmenija ir gyvūnija.