Pasirodo, dažniausiai ruoniai ryklius medžioja dėl delikateso – ryklio žarnyno. Visą likusį kremzlinės žuvies kūną ruoniai palieka likimo valiai. Mėlynieji rykliai yra maždaug ruonio dydžio. Pirmą kartą ruonio antpuolį 2004 m. užfiksavo jūrų fotografas Chrisas Fallowsas.

Tokį keistą ruonių elgesį Rozenstilio Jūrų ir atmosferos mokslų mokyklos jūrų biologijos daktaras, tyrimo autorius Neilas Hammerschlafas aiškina štai kaip: ruoniai ryklių žarnyną ryja dėl to, kad tai praturtina ruonių mitybos racioną kaloringesniu maistu.

„Įprastai ruoniai yra laikomi stambesnių ryklių rūšių grobiu, – pripažįsta mokslininkas. – Stebėjimai byloja, kad iki 3 metrų užaugantys mėlynieji rykliai nevengia pavaikyti ruonių jauniklių ir suaugusių patinų, nors nė vieno nužudymo atvejo nėra užfiksuota. Tačiau yra keletas atvejų, kai buvo užfiksuotas priešingas dalykas – ruoniai puolė mėlynąjį ryklį ir jį nudaigojo. Žinoma, visais atvejais ruoniai puldavo smulkesnius egzempliorius.“
Yra žinomi atvejai, kai ruoniai puola didžiuosius baltuosius ryklius, tačiau toks elgesys sietinas su ruonių būrių savigyna – ruoniai taip mėgina atgrasyti plėšrūnus nuo ruonių poravimosi ir jauniklių auginimo teritorijų.
Citata

Anot N. Hammerschlafo, tokio fenomeno paplitimas nėra nustatytas: gali būti, kad tai – tik pavieniai atvejai, o gali būti ir taip, kad tai – įprasta ruonių taktika.

Yra žinomi atvejai, kai ruoniai puola didžiuosius baltuosius ryklius, tačiau toks elgesys sietinas su ruonių būrių savigyna – ruoniai taip mėgina atgrasyti plėšrūnus nuo ruonių poravimosi ir jauniklių auginimo teritorijų.

2012 m. minėtas fotografas Ch. Fallowsas stebėjo, kaip ruoniai per dviejų valandų laikotarpį atakavo penkis mėlynuosius ryklius, kurių ilgis siekė nuo 1,1 iki 1,4 metro.

„Ruonių būrys persekiodavo pasirinktą egzempliorių, o galiausiai jį atakuodavo, – pasakoja Ch. Fallowsas. – Susidarydavo įspūdis, kad mėlynieji rykliai nesitikėdavo tokio išpuolio ir deramai neįvertindavo ruonių būrio grėsmės. Mes esame matę, kaip ruoniai ėda dar trijų mažesnių rūšių ryklius bei vaikosi rajas.“

Mokslininkai taip pat yra linkę manyti, kad ruoniai ryklius puldinėja dar ir todėl, kad šie yra konkurentai, mažinantys ruonių medžiojamų žuvų išteklius. Jūrų žinduolių tyrimų centro Kanadoje specialistas Dominicas Tollitas "New Scientist" aiškino, kad tokių pavojingų plėšrūnų puldinėjimas yra, ko gero, per daug rizikingas, kad būtų atliekamas dėl poreikio įvairiau maitintis.

„Ką, pajutęs alkį, rinktumėtės pulti – liūtą ar ką nors smulkesnį?“ – retoriškai klausė mokslininkas.