Didžiulio ežero apsuptuose Dauguose dieną nuo vandens motociklų keliamo triukšmo galima pasislėpti tik sandariai užsidarius visus langus.

Dzūkai šią vasarą jau įprato maudytis anksti rytą ar vakare, kai motociklininkų nebūna ir nereikia saugotis, kad jie ant tavęs neužlėktų. Tačiau kai šią vasarą Didžiulio ežerą paliko dalis paukščių, daugiškių kantrybė trūko.

Jie vienas per kitą puolė pasirašinėti prašymo Aplinkos ministerijai, kad vandens motociklai čia būtų uždrausti.

"Tie, kurie leidžia vandens motociklams plaukioti po Didžiulio ežerą, yra ne gamtosaugininkai, o visiški begalviai",- gamtos niokojimu piktinosi Dauguose gyvenantis 69 metų žinomas ichtiologas Algimantas Zubavičius.

Visą gyvenimą paskyręs gamtai saugoti, dabar jis priverstas kasdien savo akimis stebėti, kaip ji ardoma. Anksčiau šiame ežere plaukiodavo ir nardydavo begalė vandens paukščių - laukių, juodųjų kragų, ančių, būkuodavo baubliai. Šiemet nutilo.

„Kas tame pragare gali ištverti?! Kai trys ar keturi motociklai suplaukia į vieną užutėkį ir pradeda šokinėti, negali apsiklausyti”, – kalbėjo pusantro tūkstančio gyventojų turinčių Daugų seniūnas Vydas Raudonis.

Seniūnas gerai žino, kad įstatymai vandens motociklams leidžia plaukioti ežeruose, kurių plotas didesnis nei 500 hektarų.

„Įstatymas gal ir geras, bet tada tegu kas nors prisiima atsakomybę prižiūrėti tuos motociklininkus, – svarstė V.Raudonis. – Juk jie plaukioja vos 10 metrų nuo kranto. Ir paukščių lizdus apverčia, ir žuvys kenčia.”

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją