Anksčiau nežinoma ryklių rūšis surasta maisto turguje Taivane. Specialistų tai nenustebino, rašo „National Geographic“.

Nauja beždžionių rūšis, neregėtas driežas, „išnykęs“ paukštis - visi jie irgi buvo atrasti pakeliui į valgytojų pilvus.

Anot australų tyrėjo Williamo White'o, naujos ryklių rūšies analizės bendraautorio, ryklių Taivane galima rasti daugelyje žuvų turgų. Dar daugiau, jis nurodo, kad su kolega į vieną iš jų patraukė specialiai, kad „surinktų medžiagos ir pamatytų, ar dabartinis ir praėjusių dešimtmečių ryklių laimikis pastebimai skiriasi“.

Naujos rūšies [nuotrauka], gavusios pavadinimą Squalus formosus, pavyzdys yra metro ilgio. Atrastas ryklys priklauso katrykliams, tačiau skiriasi savo stačiu ir aukštu pirmuoju nugariniu peleku, stipriu stuburu ir labai trumpa, apvaloka galva, nurodė W. White'as.

Iki šiol neaprašytas jūrų padaras turguje savo gyvenimą greičiausiai baigė dėl tos pačios priežasties kaip ir daugelis giliai vandenyje gyvenančių ryklių - atsitiktinai pateko į tinklus, kai žvejai traukė kitas žuvis.

Kai ryklys atsiduria turguje, anot W. White'o, mažai tikėtina, kad kas nors pastebės jo išvaizdos, mėsos skonio skirtumus.

Dabar kaip naujos rūšies buveinės žinomos Taivano ir Japonijos pakrantės ir, anot W. White'o, greičiausiai šie rykliai nėra paplitę pastebimai toliau, nes artimi jų giminaičiai paprastai laikosi neplačiose teritorijose.

Nemažai rūšių, anksčiau laikytų plačiai paplitusiomis, vėliau pasirodė esančios ne viena, be kelios atskiros, nors ir panašios rūšys.

Mokslininkams tiksliau klasifikuojant šias rūšis, galima geriau įvertinti, kiek sveika - ar serganti - yra kiekviena populiacija.

Kadangi giliavandeniai rykliai sparčiai nesidaugina, jiems sunkiau atsilaikyti prieš intensyvią žvejybą. „Todėl aš asmeniškai renkuosi nevalgyti šių gyvūnų“, - „National Geographic“ sakė W. White'as.