Stipriausias užfiksuotas žemės drebėjimas regione įvyko Kaliningrado srityje (Rusija) 2004 metų spalio 21 dieną. Tą dieną Kaliningrado sritį sudrebino trys atskiri požeminiai smūgiai. Pirmojo stiprumas buvo 5, antrojo – 5,2 ir trečiojo – 3 balai. Stipresnių požeminių smūgių hipocentro gyliai buvo ~16–20 km. Stipriausiojo žemės drebėjimo Kaliningrade generuotos seisminės bangos buvo juntamos visame Baltijos regione – Baltijos valstybėse, Baltarusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Danijoje, Norvegijoje, Švedijoje bei Suomijoje. Lietuvoje tuo metu buvo juntami grunto virpesiai, kurių intensyvumas Klaipėdos krašte siekė iki 5 balų, centrinėje ir rytinėje šalies dalyje buvo 4–3 balus.
Daiva Matonienė
Tik mūsų seismologai gali patvirtinti, ar skalūnų žvalgyba gali sukelti žemės virpesius ar drebėjimus. Turime būti tvirtai įsitikinę, kad skalūnų darbai neturės žalos aplinkai ir mes būsime saugūs.

Lietuva turi 4 stotis

Sistemingas seismologinis monitoringas Lietuvoje atliekamas nuo 1999 m., kai buvo įrengta Ignalinos atominės elektrinės Seismologinio aliarmo sistema (SAS) ir Seismologinio monitoringo sistema (SMS). Seismologinio aliarmo sistemos tikslas buvo pradėti AE sustabdymo darbus, jeigu būtų užfiksuota artėjanti pavojingai stipri seisminė banga. Ignalinos atominės elektrinės Seismologinio monitoringo sistema skirta elektrinės aplinkinių teritorijų seismologiniam monitoringui. Ši sistema bent iš dalies atliko ir visos Lietuvos seismologinio monitoringo funkciją.
Seismografas

Šiuo metu Igalinos atominės elektrinės SMS sudaro 4 veikiančios seisminių stebėjimų stotys (Didžiasalyje IDID, Ignalinoje IIGN, Salake ISAL ir Zarasuose IZAR). Jos turi „Guralp“ seisminius jutiklius ir yra išdėstytos ~ 30 km apie Igalinos AE Lietuvos teritorijoje gręžinių tipo požeminėse patalpose.

Šių seisminių stočių užregistruoti seismologiniai duomenys iš Ignalinos AE esančios duomenų bazės yra persiunčiami į Lietuvos geologijos tarnybą. Čia jie saugomi, kaupiami ir analizuojami.
Kasmet LGT lokalizuojama apie 1 tūkst. seisminių įvykių iš viso pasaulio – tai daugiausia teleseisminiai (tolimieji) ir regioniniai įvykiai. Vietinių įvykių iki 700 km atstumu nuo seisminių stočių vyksta retai, be to, jie būna silpni, todėl jiems nustatyti reikia jautrios seisminių stebėjimų įrangos ir kuo didesnio seisminių stočių skaičiaus. Tokiam monitoringui SMS stočių įranga nepakankama.

Siekdama įrengti dvi tarptautinio seismologinių stebėjimų tinklo GEOFON programos plataus diapazono stacionarias nuolatinių seisminių stebėjimų stotis ir išplėsti Lietuvos seismologinio monitoringo tinklą, LGT įgyvendino Europos Sąjungos regioninės plėtros fondų lėšomis finansuojamą projektą „Geologinės aplinkos monitoringo pajėgumų stiprinimas“.
Raudonai pažymėtos Ignalinos AE SMS stotys. Žaliai – labai plataus diapazono stacionarių nuolatinių seisminių stebėjimų stotys Paberžėje ir Paburgėje, įjungtos į tarptautinį GEOFON seismologinį tinklą.

Nauja stotis nuolat seka seisminius įvykius

Viena tokia seisminių stebėjimų stotis buvo instaliuota 2011 m. rudenį Paburgėje, Plungės rajone. Jos testavimo darbai baigti šių metų pavasarį. Šioje seisminėje stotyje šulinio tipo požeminėse patalpose yra instaliuotas plataus diapazono jutiklis. Stotis yra įjungta į tarptautinį GEOFON seismologinį tinklą, todėl jos registruojami duomenys internetu yra siunčiami į Potsdame (Vokietija) esančią duomenų bazę ir yra prieinami visiems šio tinklo vartotojams. Peržiūrėti „gyvas“ šios seisminės stoties seismogramas galima ČIA.

Antra seisminių stebėjimų stotis instaliuota Paberžėje, Kėdainių r. 2012 m. Ji taip pat įjungta į tarptautinį GEOFON seismologinį tinklą.

Aplinkos viceministrės Daivos Matonienės teigimu, seismologinių stebėjimų duomenys yra labai svarbūs planuojant ir vykdant skalūnų žvalgybą. „Tik mūsų seismologai gali patvirtinti, ar skalūnų žvalgyba gali sukelti žemės virpesius ar drebėjimus. Turime būti tvirtai įsitikinę, kad skalūnų darbai neturės žalos aplinkai ir mes būsime saugūs“,– teigė aplinkos viceministrė.

Lietuvos seismologinio monitoringo duomenys naudojami vertinant Lietuvos ir gretimų teritorijų seismingumą, taip pat jais gali naudotis branduolinės energetikos objektų specialistai, planuotojai, projektuotojai, kitos valstybinės institucijos bei visuomenė.