Vilko apsaugos planą kūrė darbo grupė, sudaryta iš aplinkos bei žemės ūkio ministerijų darbuotojų, ūkininkų, mokslininkų, nevyriausybininkų ir medžiotojų atstovų.

Skirtingai nuo iki šiol galiojusio Reguliavimo plano, naujajame plane numatyta ne tik vilkų medžioklė ir apskaita, bet ir kitos plėšrūnų populiacijos apsaugos ir valdymo priemonės. Tarp jų – naminių gyvūnų apsaugos ir žalos kompensavimo sistemų sukūrimas bei įgyvendinimas, brakonieriavimo kontrolė, trikdymo mažinimas, moksliniai tyrimai, visuomenės nuomonės stebėjimas ir kt. Taip pat plane įvertintos populiacijai kylančios grėsmės ir numatyti jų išvengimo ar sumažinimo būdai.
Citata
Taip pat iki 2015-ųjų vidurio žadama patikslinti metodiką, pagal kurią apskaičiuojama ūkininkams padaryta žala, bei rasti geresnį būdą nustatyti, ar gyvulį papjovė vilkas, ar sulaukėjęs šuo.

Plane įtvirtintas tikslas turėti 250-500 vilkų populiaciją, paplitusią didžiojoje šalies dalyje.

Numatyta, kad kol vilko populiacija neperkops 500 vilkų ribos, populiacija nebus mažinama, o tik reguliuojama, sumedžiojant ne daugiau kaip 20 proc. Lietuvoje gyvenančių vilkų skaičiaus. Individų skaičius negali nukristi žemiau 100 vilkų ribos, tokiu atveju, apskritai būtų uždrausta vilkus medžioti.
Dėl įvairių priežasčių žuvę vilkai, įskaičiuojami į sumedžiotų žvėrių skaičių.
Vilkas

Kaip ir iki šiol galiojusiame reguliavimo plane, naujajame dokumente numatytos teritorijos, kur vilkai nebus medžiojami, vilkų sumedžiojimo limitų nustatymo tvarka, specialių leidimų išdavimas ne medžioklės sezono metu.

Dokumente numatyta, jog iki 2019-ųjų metų bus parengtos rekomendacijos, kuriose Lietuvos vietose ant magistralinių kelių reikėtų įrengti specialias žvėrių praėjimo vietas.

Ūkininkams bus dalinamos skrajutės su informacija, kaip reikėtų saugoti gyvulius, gali būti finansuojamas gyvulių apsaugos priemonių įsigijimas.
Už tai atsakingos Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijos.

Taip pat iki 2015-ųjų vidurio žadama patikslinti metodiką, pagal kurią apskaičiuojama ūkininkams padaryta žala, bei rasti geresnį būdą nustatyti, ar gyvulį papjovė vilkas, ar sulaukėjęs šuo.

Sumedžiojimo limitas spalio 15-ą dieną prasidedančiam vilkų medžioklės sezonui bus nustatomas pagal naujojo Vilko apsaugos plano nuostatas.