Pasak Lietuvos ornitologų draugijos atstovo G. Petkaus, visuomenėje vyraujanti nuomonė, kad lesinami paukščiai vėliau patys negali susirasti maisto, nėra visiškai teisinga.

„Žiemos metu mūsų miškuose ir miestuose gyvenantiems paukščiams – žaliukėms, geniams, įvairioms zylėms, bukučiams, karkvažvirbliams – itin sunku patiems pasirūpinti maisto atsargomis, todėl tokios iniciatyvos labai skatintinos. Tačiau tikrai būtų ydinga paukščius lesinti ištisus metus. Tokiu atveju paukščiai tiesiog nustotų patys ieškoti maisto ir nuolat lauktų prie lesyklų. Dėl to vaišių nešimas paukščiams turėtų apsiriboti tik šaltuoju metų laiku“, – teigia G. Petkus.
Gediminas Petkus
Suprantama, kad jausdami žmonių globą paukščiai žiemos metu galės lengviau pasirūpinti maisto atsargomis, o paspaudus šaltukui įsikurti iškabintuose inkiluose. Tačiau taip pat atkreipčiau dėmesį ir į kitą faktorių. Laukinės gamtos stebėjimas patenkina mūsų smalsumą ir suteikia gerų emocijų.

Lesyklas padėjusi įrengti bendrovė „MG Valda“ vystydama socialinės atsakomybės politiką stengiasi spręsti ir aplinkosaugines problemas. Dar prieš keletą metų bendrovė kartu su gamtininkais bei Žirmūnų gyventojais Neries pakrantėje iškėlė į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytiems didiesiems dančiasnapiams skirtus inkilus.

Anot šios bendrovės rinkodaros vadovės Akvilės Verbliugevičiūtės, kiekviename naujame gyvenamųjų namų projekte didelis dėmesys skiriamas bendruomenės formavimui.

„Per bendras iniciatyvas burdami gyventojų bendruomenes siekiame dviejų tikslų: kad gyventojai rūpintųsi ir puoselėtų savo naujus namus bei prisidėtų prie darnesnės aplinkos formavimo“, – teigia A. Verbliugevičiūtė.
Lesykla šalia gyvenvietės „Antakalnio terasos“

Anot gamtininko G. Petkaus, tokia iniciatyva turi abipusę naudą.

„Suprantama, kad jausdami žmonių globą paukščiai žiemos metu galės lengviau pasirūpinti maisto atsargomis, o paspaudus šaltukui įsikurti iškabintuose inkiluose. Tačiau taip pat atkreipčiau dėmesį ir į kitą faktorių. Laukinės gamtos stebėjimas patenkina mūsų smalsumą ir suteikia gerų emocijų“, – teigia Lietuvos ornitologų draugijos atstovas.

Pagal specialų užsakymą pagamintų lesyklų privalumas - dydis. Šiose lesyklose vienu metu galės lesti net po 50 smulkių paukščių. Be to, sparnuočiai turėdami daugiau erdvės drąsiau jose maitinsis. Prie kiekvienos lesyklos kabo informacinės lentelės, nurodančios, kada galima lesinti paukščius, kokį maistą rekomenduojama palikti ir kokius paukščius galima bus pamatyti šiose lesyklose.
Smulkiems paukšteliams skirti inkilai