„Jau antrą dieną Rasinių mieste vaikšto gandras, matyt, sužeistas. Skambinau pagalbos, bet visi palieka gandrą likimo valiai. Padėkit, kur būtų galima kreiptis?“ - laiške redakcijai rašė vyras.

Kad mieste vaikštinėja gandras, patvirtino Dubysos regioninio parko direktorius, Lietuvos ornitologų draugijos narys Vygantas Kilčauskas. „Gandras čia slampinėja jau bent tris dienas. Ką tik buvau prie jo. Sveikas vaikštinėja, maitinasi, bet kaip šunelis eina prie žmonių. Matyt, paragavo skanėstų ir dabar tikisi vėl gauti. Ar skrenda, neaišku. Aplinkinių firmų darbuotojams paaiškinau, kad jo negalima maitinti. Paprašiau, kad ir kitus „maitintojus“ baidytų“, - situaciją pakomentavo V. Kilčauskas.

Jis sakė, kad planuojama gandrą sugauti ir nuvežus paleisti į laukus.

Vis dėlto, kaip GRYNAS.lt informavo Raseinių agentūros vedėjas Gediminas Tamašauskis, svarstytas ir kitas variantas. Gandrą buvo sutikęs priglausti Šiluvos seniūnas Juozas Šlepas.

Aplinkosaugininkas sakė, kad gandras atrodo sveikas, tačiau nebijo žmonių. Anot jo, pareigūnai kreipėsi į Lietuvos gyvūnų globėjų asociaciją, kuri vadovaujantis sutartimi su Aplinkos ministerija privalo pasirūpinti laukiniais gyvūnais, tačiau jos darbuotojai padėti atsisakė.

„Gandras vizualiai atrodo sveikas. Nesimato, kad būtų lūžusi koja ar sparnas, tačiau jis apatiškas – visiškai šalia prisileidžia žmogų. Problema – niekas juo nepasirūpina. Skambinau gyvūnų globėjams, bet ten išsamiai paaiškino, kad gandrais pasirūpinti jie neturi galimybės. Noriu pažymėti, kad yra puikus žmogus Šiluvos seniūnas, veterinarijos gydytojas Juozas Šlepas, kuris visada mums, jei tik turi galimybių, talkina padėdamas sužeistiems beglobiams gyvūnams. Juozas buvo pažadėjęs priglausti ir Raseinių beglobį“, - kalbėjo aplinkosaugininkas.

Visgi jis patikino, kad galiausiai buvo priimtas sprendimas gandrą paleisti laukuose.

Lietuvoje gerai žinomas laukinės gamtos fotografas Marius Čepulis GRYNAS.lt teigė, kad jei gandras nebijo žmonių, dar nereiškia, kad jis sužeistas. Tačiau jis sutiko, kad įprastai šie paukščiai žmonių draugijos vengia. Galiausiai M. Čepulis svarstė, kad galbūt šį paukštį iki šiol kas nors globojo.

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius teigiamai įvertino planą gandrą paleisti gamtoje. „Jeigu tai sveikas, skraidantis paukštis, geriau, kad jis gyventų laisvėje. Maisto yra pakankamai, o jį sugavus ir laikant voljere, nebūtų pasirinkimo laisvės. Kas žino, gal dar praskris pavėlavęs pulkas ir jis nulėks su kitais paukščiais. Jei ne, jam globos prireiks tik spalio gale. Todėl geriau, kad dabar jis gyventų laisvėje“, - kalbėjo gamtininkas.